Meglepő véget ért a BZSH botránya

2014.10.30. 11:15 Módosítva: 2014.10.30. 16:07

Hosszas tanácskozást követően csütörtök éjszaka fejeződött be a Budapesti Zsidó Hitközség rendkívüli közgyűlése a Síp utcában. A közgyűlésnek két fontos napirendi pontja volt: a pár hónapja kinevezett ügyvezető igazgató, Schwezoff Dávid, és az elnök Tordai Péter visszahívásáról szóló indítvány, és a lejjebb ismertetett előzmények fényében meglepő eredmény született.

A zsidó egyházi vezetőként meglepően színes előélettel bíró Schwezoffot 31:26 arányban megerősítette pozíciójában a közgyűlés, Tordai azonban nem kapott bizalmat, a 19:38 szavazataránnyal visszahívták.

Tordai az MTI-nek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy mivel előre bejelentette, a jövében nem kíván együtt dolgozni Schwetzoffal, az ügyvezető megerősítése után automatikusan lemondott volna az elnöki posztról. Erre azonban az egyszerre tartott kettős szavazás miatt nem volt lehetősége, amit morálisan elítél.

A BZSH csütörtök délutáni közleményében Schwezoff Dávid örömének adott hangot, hogy a BZSH közgyűlése júliusi megválasztását követően másodszor is bizalmat szavazott neki. Utalt a mutyiügyekre is: "a vagyonvédelemre tett erőfeszítéseim egyik nagy erőpróbája volt a mai szavazás, és – a látványos támadások ellenére – a közgyűlés a megtisztulás politikája mellett döntött".

Előzmények:

  • Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta volt ügyvezető igazgatója a Budapesti Zsidó Hitközségnek április 9-én mondott le. Később Lázár János tanácsadója lett.
  • Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává.
  • Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is.
  • Szeptemberben a Mazsihisz kérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hogy hívja vissza a tisztségéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, mondván nem ez a múlt lesz az, ami segít visszaszerezni „a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben".
  • Közben Schwezoff olyan körlevelet küldött szét, amiben Tordai volt a célpont, akit a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett beruházás miatt támadott be. A levélből kiderül, hogy a tárgyalásokon 2,7 milliárd forintot terveztek be az évtizedek óta romos belterű zsinagóga felújítására. Az ügyvezető szerint Tordai viszont erről a fejleményről elfelejtette tájékoztatni a BZSH-t, leginkább saját üzletet akart kihozni a beruházásból.
  • Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület azonnali hatállyal váltsa le tisztségéről a hitközség ügyvezető igazgatóját. Tordai a hitközség tagjainak szétküldött körlevélben egyben azt is tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen, mert Schwezoff hazugnak és mutyistának nevezte őt egy hasonló körben szétküldött emailben.
  • Scwezoff azonban ellencsapást indított: levelet küldött a hitközség tagjainak, amiben azt írja, hogy a november 9-ére kitűzött rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban kikérte a jogi osztályuk szakvéleményét, és arra jutottak, hogy az időpont alapszabállyal ellentétes, így ő most akkor meghirdeti annak rendes időpontját október 29-ére.