Emőke
8 °C
19 °C

Orbán visszavonta a netadót

2014.10.31. 08:01

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta:

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be. 

Orbán azért védelmébe vette a szerinte csak „adótechnikai módosítás”-t, hiszen szerinte a távközlési adót bizony ki kell terjeszteni a netre is. A szolgáltatók tiltakozását Orbán annak tudja be, hogy félnek, nem tudják áthárítani a többletköltséget. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a távközlési piacot a távközlési adó sem lassította le. 

Hogy ennek ellenére miért nem tartja bevezethetőnek? Azért, mert „ez a vita félrecsúszott”, az embereknek „nem számít, hogy mit mondunk”, és nem egy technikai módosítást, hanem egy új adót látnak a tervezetben. Az emberek így nem is magát az adót vitatják, hanem „ennek az egésznek az ésszerűségét”. Márpedig Orbán „nem kommunista”, az emberekkel akar kormányozni, és ha az emberek nem tartják ésszerűnek a tervezetet, nincs meg a közös alap. 

Orbán Viktor azt is bejelentette, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. A miniszterelnök ugyanis kíváncsi arra, hogy

az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon.

A kormányfő ismét elmondta, a kormányzat célja, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet. A valójában az Európai Unió Digitális Menetrendjében szereplő céldátumot a kormány az év elején megkötött partnerségi szerződés szerint még két évvel korábban, 2018-ra akarta teljesíteni.

A hírre a Százezren a netadó ellen Facebook-csoport "győzelmi ünnepséget" szervezett a József nádor térre, este hat órára. Közben azonban a Nem némulunk el csoport vasárnapra újabb tiltakozást szervez azok számára, akik "nem dőlnek be az olcsó kommunikációs trükknek".

A netadó 10 napja 

A kormánynak rövid időn belül ez már a második fordulata a netadó ügyében. A tervezet eredetileg a múlt kedden benyújtott adócsomagban bukkant fel, és gigabájtonként 150 forinttal terhelte volna meg az adatforgalmat. Az abszurd mértékű adó miatti óriási felháborodást követően azonban nem telt el 24 óra, és a Fidesz-frakció máris bejelentette, havonta és fogyasztónként maximum 700 forint lehet a teher. 

Az enyhítés ellenére a vasárnapra meghirdetett tüntetésen rég nem látott tömeg lepte el az Andrássy utat, sőt, néhányan a Lendvay utcai Fidesz-székházat is megdobálták. Kedden újabb tüntetés zajlott le, fegyelmezettebben és még nagyobb tömeget mozgósítva.

A netadó és az ellene megindult tiltakozó mozgalom híre gyorsan bejárta a világsajtót, és az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős tárcája uniós intézményhez képest szokatlan gyorsasággal és szokatlan keménységgel reagálva, „borzasztó ötlet"-nek minősítette a tervezetet. 

Itthon a kábelszolgáltatók szakmai szervezete, legnagyobb netszolgáltató és a vezető startupok egyaránt kategorikusan elutasították a netadónak még a korlátozott formáját is.

Korábban úgy értesültünk, hogy a héten Svájcban tanuló lányánál vendégeskedő Orbán Viktor hajthatatlan a netadó ügyében, ami saját személyes ötleteként került be az adócsomagba. A frakcióból több, a választóktól „egyértelmű jelzéseket kapó" képviselő is megpróbált vele beszélni, de eddig egyértelművé tette, hogy az internetadót végig kell vinni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.