Orbán visszavonta a netadót

2014.10.31. 08:01

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta:

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be. 

Orbán azért védelmébe vette a szerinte csak „adótechnikai módosítás”-t, hiszen szerinte a távközlési adót bizony ki kell terjeszteni a netre is. A szolgáltatók tiltakozását Orbán annak tudja be, hogy félnek, nem tudják áthárítani a többletköltséget. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a távközlési piacot a távközlési adó sem lassította le. 

Hogy ennek ellenére miért nem tartja bevezethetőnek? Azért, mert „ez a vita félrecsúszott”, az embereknek „nem számít, hogy mit mondunk”, és nem egy technikai módosítást, hanem egy új adót látnak a tervezetben. Az emberek így nem is magát az adót vitatják, hanem „ennek az egésznek az ésszerűségét”. Márpedig Orbán „nem kommunista”, az emberekkel akar kormányozni, és ha az emberek nem tartják ésszerűnek a tervezetet, nincs meg a közös alap. 

Orbán Viktor azt is bejelentette, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. A miniszterelnök ugyanis kíváncsi arra, hogy

az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon.

A kormányfő ismét elmondta, a kormányzat célja, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet. A valójában az Európai Unió Digitális Menetrendjében szereplő céldátumot a kormány az év elején megkötött partnerségi szerződés szerint még két évvel korábban, 2018-ra akarta teljesíteni.

A hírre a Százezren a netadó ellen Facebook-csoport "győzelmi ünnepséget" szervezett a József nádor térre, este hat órára. Közben azonban a Nem némulunk el csoport vasárnapra újabb tiltakozást szervez azok számára, akik "nem dőlnek be az olcsó kommunikációs trükknek".

A netadó 10 napja 

A kormánynak rövid időn belül ez már a második fordulata a netadó ügyében. A tervezet eredetileg a múlt kedden benyújtott adócsomagban bukkant fel, és gigabájtonként 150 forinttal terhelte volna meg az adatforgalmat. Az abszurd mértékű adó miatti óriási felháborodást követően azonban nem telt el 24 óra, és a Fidesz-frakció máris bejelentette, havonta és fogyasztónként maximum 700 forint lehet a teher. 

Az enyhítés ellenére a vasárnapra meghirdetett tüntetésen rég nem látott tömeg lepte el az Andrássy utat, sőt, néhányan a Lendvay utcai Fidesz-székházat is megdobálták. Kedden újabb tüntetés zajlott le, fegyelmezettebben és még nagyobb tömeget mozgósítva.

A netadó és az ellene megindult tiltakozó mozgalom híre gyorsan bejárta a világsajtót, és az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős tárcája uniós intézményhez képest szokatlan gyorsasággal és szokatlan keménységgel reagálva, „borzasztó ötlet"-nek minősítette a tervezetet. 

Itthon a kábelszolgáltatók szakmai szervezete, legnagyobb netszolgáltató és a vezető startupok egyaránt kategorikusan elutasították a netadónak még a korlátozott formáját is.

Korábban úgy értesültünk, hogy a héten Svájcban tanuló lányánál vendégeskedő Orbán Viktor hajthatatlan a netadó ügyében, ami saját személyes ötleteként került be az adócsomagba. A frakcióból több, a választóktól „egyértelmű jelzéseket kapó" képviselő is megpróbált vele beszélni, de eddig egyértelművé tette, hogy az internetadót végig kell vinni.