Német lapok: Orbán elszámította magát

2014.11.01. 14:35

Németországban az internetadóval foglalkozott szombaton a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt, valamint a liberális Süddeutsche Zeitung. Rövid kommentárt közölt a bécsi Die Presse is. 

A FAZ szombati számában megjelent, Konzultálni a néppel című cikk a tervezett nemzeti konzultációval kapcsolatban kiemelte, hogy sokat elmond Orbán Viktor politikáról és a demokráciáról alkotott felfogásáról az a megoldás, amelyet az internetadó ügyében elszenvedett vereség miatt választott, idézi az MTI.  A nemzeti konzultáció Orbán saját találmánya, és nagyon büszke rá – írta a FAZ tudósítója, felidézve az alaptörvényről folytatott konzultációt és egy német lapoknak adott interjút, amelyben a kormányfő hangsúlyozta, hogy szerinte a demokrácia biztosítéka nem az alkotmány és nem is a törvényhozás, hanem maga a nép. Ugyanakkor a nemzeti konzultáció kevéssé kötött forma, és a kérdések kiválasztásával és megfogalmazásával irányítani lehet a diskurzust. Mindenekelőtt azonban az intézmények megvetését árasztja magából, és Orbán ezt a megvetést nem is titkolja, jegyzi meg.

A FAZ kommentárt is közölt Orbán megtisztítja a terepet címmel, amelyben kiemelik, hogy a kormányfőnek vereséget kellett elkönyvelnie, de az ellenzék "korán örül, ha azt gondolja, hogy meggyengült ellenféllel van dolga".

A Die Welt Orbán Viktor szégyenletes visszavonulója címmel közölt a nyomtatott kiadásában egy cikket, amely szerint a magyarok "minden társadalmi rétegen átívelően adtak hangot" tiltakozásuknak, "sokkal erősebben mint ahogy azt az erőtlen ellenzéki pártok valaha is meg tudták volna szervezni", ezért a terv visszavonása a civil társadalom sikere. Orbán visszavonulásának döntő oka azonban nem ez a tiltakozás volt, írják, kifejtve: a kormányfő rendszerint csak akkor enged, amikor a saját pártjában, a konzervatív véleményformálók és a törzsválasztók körében "morgolódás" kezdődik, és ez történt az internetadó ügyében is.

A Die Welt a nyomtatott kiadásában Orbán bajban címmel közölt kommentárt, amely szerint a kormányfő mindenütt súlyos bajokba ütközik, és ugyan csatárnak számít a pályán és a politikában is, de jelenleg a gólvonalon áll, és védekeznie kell. Az internetadó ügyében Orbán elszámította magát, de ez csak az egyik gond, amely téves helyzetértékelése miatt alakult ki, a legnagyobb baj pedig a magyar-amerikai kapcsolatokban kialakult mély válság  írta az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban a Die Welt szerzője, aki szerint Orbán tudta, hogy Washingtonban kételkednek demokratikus elkötelezettségében, de a "büntetés súlyosságára" nem számított.

Ugyanakkor Budapest attól is tart, hogy az új Európai Bizottság "hasonló keménységgel" lép majd fel, mint az amerikaiak, harmadik gondként pedig ott van a "dráma" a konzervatív sajtóval – jegyezte meg Kálnoky a reklámadóval kapcsolatban, amely – mint írta – a konzervatív médiumokkal rendelkező "befolyásos oligarchákat is sújtja".

A liberális Süddeutsche Zeitung az online kiadásában Az utca győzelme címmel közölt véleménycikket, amely szerint a visszavonulás az internetadó ügyében "a kudarc beismerése", és új jelenség, hogy tízezrek tüntetnek az utcákon, és köztük nem csak olyanok vannak, akik szemben állnak Orbánnal. Ez veszélyes a miniszterelnöknek, mert a tervezett adó által kiváltott düh mellett az "Európa-ellenes, és egyre inkább oroszbarát" politikától való elfordulásra irányuló követelések is megjelentek a demonstrációkon, és nem lehetett előre látni, hogy a tiltakozási hullámból kialakul-e egy széles körű kormányellenes mozgalom.

Mégsem "Viktátor"? címmel írt rövid kommentárt  szombaton a  Die Presse arról, hogy a magyar kormányfő visszavonta az internetadót. Orbán Viktor behúzta a féket: pénteken visszavonta az internetadót   írta az osztrák konzervatív lap.  A cikk szerzője szerint  a tiltakozási hullám azzal fenyegetett, hogy a kormányt is elsodorja. "Nem a nép ellen kormányzunk, hanem  a néppel" - idézte Orbán Viktort a szerző, aki szerint az eddig "unortodox" reformjairól ismert kormányfő  új hangot ütött meg. A cikk írója szerint olyan taktikai manőverről van szó, amellyel a miniszterelnök ki akarja fogni a szelet a tüntetők vitorlájából.