Meghosszabbították Orbán védelmét

2014.11.03. 19:41

A TEK november 1-től december 31-ig meghosszabbította Orbán Viktor XII. kerületi otthona környékén fenntartott lezárást, így tüntetni is szinte csak hallótávolságon kívül lehet, írja az Origo.

Az év végéig biztosan fenntartja a Terrorelhárítási Központ (TEK) Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti otthona környékének lezárását – derül ki abból az október 30-i döntésből, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója írt alá.

A személy- és létesítménybiztonsági intézkedésről szóló utasítás szerint a lezárást az indokolja, hogy "az intézkedéssel érintett területen védett személyek tartózkodásával és közlekedésével kell számolni, ezért a védett személyek biztonságának (...) érdekében" indokolt az eddig is érvényben lévő intézkedés fenntartása.

Az intézkedés alapján a gyülekezési jog is korlátozható, hiszen Hajdu János döntése alapján „a rendőrség az érintett területet lezárhatja, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, valamint az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti".

Ez alapján egy tüntetés megtartása is megakadályozható, pontosabban a lezárással érintett útszakaszokon kívülre szorítható – ezen a környéken adott esetben ez azt jelenti, hogy hallótávolságon kívülre kerülhetnek a miniszterelnök házától a demonstrálók.

Korábban, amikor a TEK még nem tartotta szükségesnek lezárni az egész utcát és az oda vezető bekötőutat a forgalom elől, előfordult, hogy elégedetlen tömegek vonultak tüntetni a Cinege utcába. Tavaly nyáron például a devizahitelesek követelték a kormányfő beavatkozását.