Beintett a norvég kormány Lázárnak, nem fogadják el a meghívását

2014.11.04. 13:13 Módosítva: 2017.01.12. 13:14

Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet közölte, hogy nem fogadják el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter meghívását a Norvég Civil Alapnál folytatott Kehi-ellenőrzés megtárgyalására. Mint mondta, az illetékes norvég miniszter nem fogadta el a meghívást.

Október 22-én lett nyilvános a Kehi jelentése, a hivatal a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. (Egy háttérbeszélgetésen mi magunk is megismerhettük a Kehi bizonyítékait, amelyek láttán bennünk csak a kérdések szaporodtak.)

Ezt követően Lázár János kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be: a Kehi-vizsgálat bizonyította, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával. Mint mondta, azt reméli, hogy a helyzet rendezhető lesz, ennek érdekében meghívják a norvég kormány illetékeseit, és arra tesznek javaslatot, hogy a pénzt inkább állami vagy más civil szervezeten keresztül osszák szét.

Múlt pénteken a norvég Európa-ügyi miniszter, Vidar Helgesen közölte, hogy országa „nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek”, és ameddig csak lehet, tovább folytatják a magyar civil szervezetek támogatását.

Most pedig a budapesti norvég nagykövet jelentette be, hogy a saját vizsgálatuk november végére zárulhat le, és az eredményeket nyilvánosságra hozzák, így bárki hozzáférhet. A norvég kormány álláspontja az, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata, ezért úgy vélik, hogy a Kehi vizsgálata jogszerűtlen volt.

Tove Skarstein azt mondta, bár az ügy kedvezőtlen hatással van a magyar-norvég kapcsolatokra, mindkét ország tisztában van vele, hogy ez nem járhat hátrányos következményekkel a két ország közötti együttműködés egyéb területeire. A diplomata a kétoldalú kapcsolatok fontos területeiként nevezte meg az oktatást, a kultúrát és a turizmust, továbbá arra is kitért, hogy a két ország szövetséges a NATO-ban.