Csaholt az eb, a szomszéd lekaszálta

2014.11.05. 17:52

Bíróság elé kerül az a gyulai férfi, aki a rendőrség szerint megölte a szomszéd egyik kutyáját.

A hangosan ugató kutyák miatt a gazda és a szomszéd már régóta rossz viszonyban voltak – írta a Police.hu. Április végén a gazda holtan találta gyulai tanyáján egyik kutyáját. A rendőrségi szakértő szerint pusztulását egy éles hegyes tárgy okozta.

A nyomozók ezután gyanúsítottként hallgatták ki Sz. Sándort. A 72 éves férfi elismerte hogy kaszált a telkén, ám nagyon idegesítette őt az állandó ugatása, ezért el akarta zavarni a kutyákat. Ekkor a kaszáját átdugta a kerítésen, állítása szerint az egyik kutya ekkor sérülhetett meg.

Gerinces védelem

A Btk. 244. paragrafusának első bekezdése alapján aki „gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”, akár két év szabadságvesztéssel is sújtható. 

Különös kegyetlenséggel elkövetett bántalmazás esetén három év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható.

Erre Magyarországon először 2011-ben került sor, amikor a Fővárosi Bíróság hét hónap fogházra ítélt egy 43 férfit, aki ittasan átdobta nevelt lánya bichon havanese fajtájú kutyáját a józsefvárosi lakásuk harmadik emeleti korlátján. A súlyosan sérült kutyát végül elaltatta a kiérkezett állatorvos.

A bírósági gyakorlatban azonban még az állatkínzás beigazolódásakor is ritka a letöltendő szabadságvesztés kiszabása, általában pénzbírsággal megúszhatják az elkövetők.