Elkapott a TEK egy holland lányt, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni

2014.11.05. 12:00

A Terrorelhárítási Központ közleménye szerint október végén egy fiatalkorú holland állampolgár Magyarországon keresztül próbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Miután a 16 éves lányt egy rendőri ellenőrzés során azonosították, a TEK a lányt biztonságos helyen őrizte, majd november 4-én átadta a holland hatóságoknak.

Mint közleményükben írják, a Budapest-Belgrád nemzetközi vasútvonalon Szíriába tartó holland lányt október 29-én a kelebiai határszakaszon tartóztatták fel egy rendőri intézkedés során. A 16 éves lány a kilépéskor a testvére nevére kiállított, hamis okmányokkal próbálta igazolni magát. Mint kiderült, a lányt a holland hatóságok eltűntként keresik, és körözési adatai közt az Iszlám Államhoz való csatlakozás gyanúját is feltüntették.

A TEK a lányt azonnal biztonságos helyre szállította, és az adatgyűjtés során kiderült, hogy a marokkói származású holland állampolgár az elmúlt időszakban folyamatosan látogatott olyan közösségi oldalakat, melyeket a szélsőséges iszlamisták propaganda és toborzási céllal üzemeltetnek.

Olyanokkal is sikerült kapcsolatba lépnie, akik segítségére lehettek volna a kiutazásban, majd később a terrorszervezethez való csatlakozásban. Feltehetően egy az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai nagyvárosok egyikében található női központban kívánt letelepedni, és kész lett volna fegyveres harcot folytatni illetve terrorcselekményeket elkövetni.