L. Simon: Vida Ildikó ne rúgja át a kormány térfelére a labdát!

2014.11.05. 11:16

A kormány nem tudott arról, hogy Vida Ildikót kitiltották az Egyesült Államokból – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a nemzetbiztonsági bizottság ülésére igyekezve. A kérdésre, hogy akkor a NAV elnöke miért nyilatkozta ennek az ellenkezőjét, annyit mondott: ezt kérdezzék meg Vida Ildikótól.

L. Simon szerint a kormány tagjai és maga a miniszterelnök is „őszintén és következetesen nyilatkoztak ebben az ügyben".  L. Simon megismételte: a kormánynak semmilyen hivatalos tudomása nincs a kitiltottakról és Vida Ildikó kitiltásáról, ezért azt kéri Vidától, hogy mondja meg, melyik kormánytagnak jelezte a kitiltást, és mutassa be az erről szóló hivatalos levelet. „Ne rúgja át a labdát a kormány térfelére” – mondta.

L. Simon azt mondta, „örülünk, hogy Vida elismerte a kitiltását”. Arra a kérdésre, hogy le kellene-e mondania, az államtitkár azt mondta: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, nincs semmilyen ítélet ebben az ügyben. 

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott interjújában ismerte el, hogy más NAV-os kollégáival együtt a kitiltottak között van, és erről tudott a kormány is. Ha Vida igazat mond, akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett vezető kormánypárti politikusok hazudtak a botrány kirobbanása után.

Vida Ildikó beismerésében az sem elhanyagolható tény, hogy az adóhatóság elnöke éppen a Magyar Nemzetben hozta kellemetlen helyzetbe a kormányzatot, amely eddig következetesen azt állította, nem ismeri a kitiltottak neveit. A Magyar Nemzet az Orbán Viktorral egy ideje „háborúban” álló Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, Vidát pedig Simicska emberének tartják. Az első Orbán-kormány idején, amikor Simicska egy ideig az adóhatóság elnöke volt, Vida a helyetteseként dolgozott, majd a 2002–2010 közötti szocialista kormányzatokat a szintén Simicskához köthető Mahir alkalmazottjaként vészelte át.

Mindez pedig azt jelzi, hogy a kitiltási botrány a Simicska–Orbán-háborúban is lecsapódhatott, hiszen Vida hallgathatott volna arról, hogy a kormány ismerte-e a neveket vagy sem, az adóhatóság elnöke mégis fontosnak tartotta ezt hangsúlyozni. L. Simon reakciója pedig szintén arra utal, hogy ebben a történetben most már szerepet játszik az Orbán–Simicska-ellentét is.