A Fidesz szerint nem kell meghallgatni a kitiltott NAV-elnököt

2014.11.05. 12:15
A nemzetbiztonsági bizottság elé idézné a Fidesz André Goodfriend amerikai ügyvivőt a jövő héten, mivel a kormánypárt szerint az ügyvivő folyamatosan azt állítja, hogy tisztában vannak minden adattal, ami a kitiltási ügyet érinti. Vida Ildikót, a NAV elnökét viszont a Fidesz nem hívná meg a jövő heti ülésre, hiszen a NAV elnöke azt állítja, nem tudja, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Az LMP-s Szél Bernadett látni, és hallani szeretné a kormány tagjait is.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után Németh Szilárd fideszes alelnök bejelentette: a jövő héten a bizottság elé idézik André Goodfriend amerikai ügyvivőt. Ezt a döntést a fideszes többség Molnár Zsolt szocialista elnök és az LMP-s Szél Bernadett tiltakozása ellenére szavazta meg – az MSZP-s Molnár a lépést „helytelennek és udvariatlannak” nevezte. A többségi döntés miatt viszont Molnár meg fogja keresni diplomáciai úton Goodfriendet.

A korábbi rezsibiztos, Németh Szilárd szerint ráadásul zárt ülésre lesz szükség, mert csak így lehet az ügyet megfelelően tisztázni. A kérdésre, hogy meg akarják-e hallgatni a kitiltott Vida Ildikó NAV-elnököt is, a politikus nemmel válaszolt, szerinte ugyanis míg Vida a Magyar Nemzetnek adott interjújában leszögezte, nem tudja, mi az oka a kitiltásának, addig André Goodfriend folyton azt állítja, hogy az USA-nak megvannak az adatai a kitiltottakról.

Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére szerdán meghívták Vida Ildikót, ő azonban nem jelent meg, Varga Árpád, a NAV alelnöke helyettesítette, aki távoztában a záporozó kérdésekre meg sem állt, és egyetlen egy dolgot volt hajlandó mondani:

Őt nem tiltották ki az Egyesült Államokból.

A zárt ülésen a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupció elleni harcról tartott beszámolója volt a téma, de Molnár Zsolt szerint a kitiltási üggyel kapcsolatban nem tudtak meg semmit a tagok. Molnár szerint Vida Ildikó sem indokolta, miért marad távol. Németh Szilárd a kérdésre, miért nem jelenet meg a NAV elnöke, azt mondta: "erről kérdezzék Vida Ildikót".

Készül egy javaslat, amellyel a kormány tisztázná

A bizottság nyílt ülést is tartott, amelyen az Együtt-PM-es Szelényi Zsuzsanna indítványát tárgyalták. Szelényi azt javasolta, hogy a köztisztviselőknek kötelezően be kell jelenteniük, ha korrupció gyanújába keveredtek, így kiderülhetne könnyen az is, ha bármely országból kitiltanák őket.

Szelényi egyébként az ülésre tartva azt mondta, hogy elképesztően súlyos problémával szembesültek, és

Orbán Viktornak a történtek után fel kell mentenie Vidát, valamint azonnali vizsgálatot kell indítania.

Szelényi javaslatát a bizottság nem vette tárgysorozatba, az ellenzék, Molnár Zsolt és Szél Bernadett ugyan támogatta, de a Fidesz tartózkodott. Németh Szilárd szerint azért, mert az ügy tanulságai alapján a Belügyminisztérium már készít egy javaslatot, amely „feloldja a helyzetet”, ezt még a héten benyújtja a kormány. A javaslat tartalmáról azonban nem árult el semmit a fideszes politikus.

A bizottsági ülés elején a termet el kellett hagynia Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselőnek, aki ugyan nem tagja a bizottságnak, de korábban a bizottság elnöke volt, megvan a nemzetbiztonsági átvilágítása, és külső megfigyelőként részt vehetett a korábbi üléseken többször is. Vadai azt mondta, a fideszes képviselők most megszavazták, hogy nem maradhat a teremben, így kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra a bent elhangzottakat.

Az LMP-s Szél Bernadett az ülés után azt javasolta Molnár Zsoltnak, hogy hallgassák meg a kormány azon tagjait is, akik az elmúlt hetekben folyamatosan tagadták, hogy tudnák, kit, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból. Szél szerint kivált képpen Pintér Sándor belügyminiszternek kellene megjelennie, a kormányt pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene az ülésre vezetnie.