Nem csak hat kitiltott lehet

2014.11.05. 08:58 Módosítva: 2014.11.05. 08:58

André Goodfriend Amerika budapesti nagykövetségének ügyvezetője egész oldalas interjút adott a Népszabadságnak, amiben arra a kérdésre, hogy még mindig hat Amerikából kitiltott ember van-e, azt felelte, hogy ez

változott, de nem a 7750-es elnöki proklamáció alapján. Akár az érintett hivatalos személyek száma is változhat, de nem ugyanabból az okból, mint a „hatoknál”.

Tehát más magyar állampolgárokat is kitiltottak vagy kitiltásukat tervezik, de feltehetően nem korrupciós ügy miatt.

Goodfriend arra a kérdésre, hogy elhiszi-e a kormánynak, hogy csak üzleti kapcsolatok építésére törekszik Oroszországgal, az ügyvezető azt mondta: nem akarják megakadályozni, hogy más országok szóba álljanak vagy üzleteket kössenek az oroszokkal.

Paks kapcsán azt vetettük fel, hogy Magyarország egy hatvanas évekbeli, a Magyar Népköztársaság által a Szovjetunióval kötött egyezmény alapján, csöndben állapodott meg az építkezésről. Mi nyílt, átlátható versenytárgyalás kiírását vártuk. A Déli Áramlat gázvezeték kapcsán sem azt kifogásoltuk, hogy Oroszország a partner, hanem azt, hogy a magyar, sőt az európai gázszükséglet zömét már így is orosz forrásból fedezik.

Oroszország Amerika szerint destabilizálja Ukrajnát, agressziót követ el ellene, az USA és az Európai Unió ezért vezette be a gazdasági szankciókat, Magyarország pedig egyetértett az EU lépésével.

Egy EU-tagtól azt várjuk, hogy a nyilvánosság előtt is támogassa azt, amit korábban megszavazott. A szankciók ésszerűségével és a kisebbségek ukrajnai helyzetével kapcsolatos retorika jelenleg nem segíti az EU egységét vagy Ukrajna stabilitását.

Néhány napja merült fel, hogy újabb konfliktust okozhat, ha a Mol INA-részesedése a Gazprom kezébe kerül, ezzel kapcsolatosan Goodfriend úgy nyilatkozott, hogy

Magyarországgal és Horvátországgal is beszéltünk arról, hogyan lehetne hatékonyan tárgyalni ebben az ügyben és megoldani a Mol–INA-vitát. Részleteket nem mondhatok.

Goodfriend a Népszabadságnak ismét cáfolta, hogy Amerikának az Orbán-kormány megdöntése lenne a célja, szerinte ennek felvetése Magyarország esetében nevetséges.

Egy kormány megdöntése és az azt követő káosz sosincs az érdekünkben. Mi stabilitást keresünk, olyan környezetet, amelyikben a kormány tükrözi a nép akaratát.