Elindult az Államreform II.

2014.11.06. 09:19

Megtartotta alakuló ülését, elfogadta ügyrendjét az Államreform Bizottság, amelynek feladata az Államreform II. nevű program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozása, véleményezése, írja az MTI. A célja pedig a bürokrácia csökkentése.

Patyi András, a testület vezetője − aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is −, elmondta, az állampolgárok számára a leginkább látható eredmény az lesz, hogy valóban csökken-e majd az ügyintézésre fordított idő, és az anyagi terhek. Hozzátette, nem csak az egyszerűbb ügyintézés, hanem az azzal összefüggő díjak és illetékek radikális csökkentését is célul tűzte ki a kormány.

Patyi elmondta, a bizottság segíti és támogatja a kormányablakok kiterjesztésének folytatását, gyorsítását is. A tervek szerint a jövőben növelik a kormányablakok számát, országos területi lefedettségüket.

Az Államreform II. nevű program részeként a kormányhivatalok integrációjának folytatása is a tervek között szerepel. Patyi szerint további államigazgatási feladatok kerülhetnek be a kormányhivatalokba.

Lázár János október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Elmondta, hogy ez érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Egyúttal tarthatatlannak ítélte, hogy a 4,1 millió adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

Az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat kedden jelent meg, szerdán lépett hatályba. A kormányhatározat szerint a kabinet egyetért az állami szolgáltatások és ügyintézés reformjával, így különösen a kormányablakok országos hálózatának kiépítésével; az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő, fizetési kötelezettséggel járó adminisztratív terhek radikális egyszerűsítésével vagy megszüntetésével; az új közbeszerzési irányelveknek megfelelő elektronikus közbeszerzési rendszer kialakításával; valamint az európai uniós források felhasználási rendjének újraszabályozásával.

A kormány a program végrehajtásáért Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki felelősnek.