Ellentmondásos vallomások a Hagyó-perben

2014.11.06. 18:15

Kocsis Istvánt 2008 szeptemberében nevezték ki a BKV vezérigazgatójának. Ekkoriban a vállalatnál katasztrofális állapotok uralkodtak, mondta ma Kocsis a Kecskeméti Törvényszéken, ahol a Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes és társai ellen zajlik per.

A közlekedési vállalatot 2011-ig irányító Kocsis szerint, a BKV Zrt.-nél nem volt szerződés-nyilvántartó rendszer, a központi irodaházban "ezer ember gyártotta a papírokat" feleslegesen, az iratkezelés kaotikus volt. Kocsis mielőtt a pályázatát beadta volna a BKV Zrt. vezérigazgatói posztjára, Mesterházy Ernő másodrendű és Balogh Zsolt negyedrendű vádlottal - a BKV megbízott vezérigazgatójával - tárgyalt. Mesterházy Ernő megkeresését azzal indokolta, hogy Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója volt.

A vállalat takarítási szerződéseivel kapcsolatban elmondta, hogy vezérigazgatói kinevezése után röviddel írta alá a PQS-Plural Kft. és a Renomé Kft. által alapított konzorciummal a takarítási megállapodást, mert azok adták a legolcsóbb ajánlatot. Panaszt senki sem jelzett neki a konzorcium által elvégzett munkával kapcsolatban.

Kocsis István hangsúlyozta, hogy a BKV Zrt. felügyelőbizottsága rendelte el a korábban megkötött, több mint ötszáz szerződés átvizsgálását, és az ő javaslataik alapján tette meg a feljelentéseket.

A vezérigazgató arra nem emlékezett, hogy felkérte volna H. Éva hatodrendű vádlottat, hogy segítsen neki a kommunikációs területen. Azt mondta, ő vezetői értekezleteket tartott, de azokon H. Éva nem volt jelen. Hozzátette: azzal tisztában volt, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes mellett ténykedett, de arról nem, hogy a BKV Zrt.-nél is állásban volt-e.

"Nekem erről nem volt tudomásom, csak arról, hogy valamilyen vita alakult ki, amely arról szólt, hogy a BKV Zrt.-nél vagy a fővárosnál volt-e alkalmazva" - fűzte hozzá. H. Éva fenntartotta korábban felolvasott vallomását, amely szerint egy időben dolgozott a fővárosi önkormányzatnál és a BKV Zrt.-nél is.

A per korábbi szakaszában felolvasott vallomása szerint Schmuck Andor, Hagyó Miklós bizalmi embere jelezte neki azt, hogy a BKV-nál új vezetés van, s ott munkát kaphatna. Felidézte: 2007 februárjában kezdte a munkáját a BKV Zrt.-nél, majd egy évvel később Hagyó Miklós felkérte, hogy mellette is legyen sajtóreferens. Egy ideig visszajárt a BKV Zrt.-hez dolgozni, és mindkét munkakörét el tudta látni.

A tanúkihallgatás után Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádlottakkal készített interjúkat olvasott fel és tett a bizonyítási eljárás részévé. Többek között Balogh Zsolt Hír TV-nek és Magyar Nemzetnek adott interjúit ismertette, ezekben a negyedrendű vádlott Hagyó Miklósnak egy Nokia-dobozban átadott 15 millió forintról nyilatkozott. Hagyó Miklós képtelenségnek nevezte a két médiumban megjelent interjú állításait. A per december 9-én további tanúk meghallgatásával folytatódik.