A kormány létrehoz egy népegészségügyi intézetet

2014.11.07. 17:29

Az egészségügyi háttérintézmények jelentős átalakítása várható, a kormány javaslata szerint önálló népegészségügyi intézet jönne létre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy pénteki budapesti szakmai konferencián.

Zombor Gábor a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy azokért a népegészségügyi célokért, amelyeket eddig több intézményen keresztül akartak elérni, a jövőben egységes szervezetben kívánnak tenni. Ez a népegészségügyi intézet a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd.

Minden kórházban egy népegészségügyi állomást vagy irodát hoznának létre, az egyrészt szűrőállomásként, másrészt egészségfejlesztési központként működne. 

Ezek az irodák tartják majd a kapcsolatot a központi módszertani intézettel, és a háziorvosokat és a foglalkozás-egészségügyben dolgozó orvosokat is be kívánják vonni a szűrő-, illetve prevenciós programokba.

Az államtitkár közölte, hogy a kormányzat az egészségügyi rendszer alapjának a háziorvosi ellátást tekinti, ezért még ebben az évben olyan törvényeket akarnak elfogadtatni, amelyeknek köszönhetően a háziorvosi, házi gyermekorvosi pálya szakmailag és anyagilag sokkal vonzóbb lehet.

A háziorvosokkal elinduló életpályamodellt később szeretnék végigvinni az egész egészségügyi rendszeren, így az a kórházi dolgozókra is vonatkozna. Előtte azonban - április 1-jéig - szeretnék úgy átalakítani a kórházi finanszírozási, működési rendszert, hogy az adósságkonszolidáció után már ne termelődhessen újra az intézmények adóssága. A világszínvonalú a magyarországi orvosképzést - folytatta az államtitkár - az egyetemek ma nem is tudják kiszolgálni, ezért arról tárgyalnak, hogyan lehetne minél több állami kórházat gyakorlati képzésre alkalmas oktató intézménnyé tenni.