Így bukhatná el a Fidesz a kétharmadot

2014.11.07. 11:38

Nem valószínű, hogy a kormánypártok bukják az áprilisban megszerzett kétharmados parlamenti többségüket, de elméletileg fennállhat egy ilyen helyzet. Erről adott ki közleményt a kormányközeli Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Orbán Balázs is, aki arra a következtetésre jut, hogy csak egyféleképpen bukhatná el a kétharmadot a Fidesz-KDNP: akkor, ha „a kormánypártok a küszöbön álló mindkét időközi országgyűlési választást elveszítik”.

Márpedig küszöbön két ilyen választás áll: Újpesten és Veszprémben.

És akkor nézzük Orbán Balázs levezetését: 

A Századvég kutatási igazgatója emlékeztetett rá, hogy az abszolút többséghez és az összes kétharmadhoz szükséges szavazatszámot úgy számoljuk ki, hogy az éppen aktuálisan (!) mandátummal rendelkező valamennyi országgyűlési képviselőt tekintjük az összes képviselőnek. Ez azért lényeges, mert így az összes képviselő létszáma tehát nem minden esetben 199. Ha például meghal vagy lemond egy képviselő, akkor már 199-nél kevesebben vannak. És akkor bizony a szükséges szavazatarányhoz rögzített szavazatszámok is ennek megfelelően változnak. 

Az áprilisi választás után a 199 képviselőből 133 kormánypárti volt, ezzel éppen megvan a kétharmaduk. Azóta egy képviselő meghalt, egy másik lemondott, így 197-re csökkent a képviselők száma. De mivel ezek közül 132 kormánypárti, megmaradt a kétharmados többség. 

Ha az újpesti, november 23-ai időközi választást az ellenzék nyeri, akkor is marad a kormánypárti kétharmad, hiszen 198 képviselőből 132 még mindig kormánypárti lesz. Ha az újpesti választást az ellenzék nyeri, de a soron következő veszprémit a kormánypárt, akkor is marad a kormánypárti többség. 

A kétharmad csak akkor bukhat el, ha az újpestit és a veszprémit is az ellenzék nyeri, ekkor ugyanis az arányok valóban felborulnak. De ha mindkét választást a kormánypárt nyeri, akkor a kétharmados többség még erősödik is.