Kínlódás lesz a belvárosban közlekedni?

2014.11.08. 11:00 Módosítva: 2014.11.08. 17:39

Szombat délután egy tüntetés miatt lezárásokra kell számítani Budapest belvárosában. Az Autósblokád - Polgári Engedetlenséggel az életünkért nevű rendezvény gyülekezője fél háromkor lesz a Hősök terén a Regnum Marianum keresztnél.

A résztvevők a tervek szerint a Dózsa György út – Andrássy út – Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi István tér – József Attila utca útvonalon vonulnak autóikkal a Bajcsy Zsilinszky útig (az Erzsébet térig), majd a Bajcsy Zsilinszky úton, az Erzsébet tér melletti buszsávban várakoznak egészen kedd este hatig.

A BKK azt javasolja, hogy aki a vonulás ideje alatt a belvárosban jár, a felszíni járatok helyett válassza az M1-es, az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat. A lezárások mértéke attól függ, hányan lesznek a tüntetők, ezért a BKK egyelőre nem tudja pontosan megmondani, milyen forgalomkorlátozások lesznek. A közleményük szerint várhatóan kisebb-nagyobb mértékben módosul a 4-es, a 6-os villamos, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 115-ös, a 230-as, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 931-es, a 950-es és 979-es autóbuszok és a 70-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és a 78-as trolibuszok  közlekedése. Érdemes figyelni a BKK Info oldalát és a Facebook-oldalukat.

A közlemény szerint ha sokan lesznek a tüntetésen, a felvonulás útvonalán a keresztforgalomban 5-10 perces szakaszos útlezárásokra kell számítani, míg a haladás irányában a rendőrség legalább egy sávon megpróbálja majd fenntartani a forgalmat. Ha nagyon nagy lesz a létszám, 10-15 perces lezárások lehetnek.

Helyszíni tudósítónk este fél hatos bejelentkezése szerint a József Nádor térhez beígért forgalomlassítás nagyon úgy néz ki, hogy érdeklődés hiányában elmarad, mert a forgalom zavartalan, azt a néhány autót nem látni sehol, a téren várakozó rendőrök nem is tudtak róla.

A tüntetés szevezői azt írják a Facebookon, hogy a párhuzamosan szervezett tüntetések megerősítésért szállnak autóikba. "Célunk minden olyan intézkedés és megszorítás eltörlése, mely nemzetünket, a világ legcsodálatosabb országát nyomorba döntötték" - áll a felhívásukban. Egyelőre 254-en jelezték részvételüket.

Este hat órakor a József nádor téren a korrupció ellen lesz tüntetés, vasárnap este pedig a NAV-vezető Vida Ildikó lemondását fogják követelni a Dob utcában.