Orbán: Az EU is egy elhibázott utópisztikus kísérletté válhat

2014.11.08. 09:21

"Nekünk, a jelen alakítóinak meg kell értenünk, hogy az Európai Unió számára az a kérdés, hogy bekerül-e a világtörténelem elhibázott utópiáinak sorába. Ha nem vigyázunk, az unió újabb tanulságos példájává válhat az elhibázott utópisztikus kísérleteknek. A mi felelősségünk, hogy ez ne következzen be"

írja Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohl volt német kancellár új könyve alapján született írásában, ami szombaton jelent meg a miniszterelnök internetes oldalán.

Orbán szerint Kohl Aggodalom Európáért - felhívás című könyvének a magyaroknak is fontos útmutatása, hogy a kis tagállamok ugyanannyit érnek, mint a nagyok. "Európában a nemzetek a valóság, az Európai Egyesült Államok az utópia. Itt Európában utópia. Mert több ezer éves nemzeti gyökerek vannak, amelyeket elvágni egyenlő lenne az öngyilkossággal", írja.

Orbán meggyőződése, hogy a nemzeteket jobban be kell vonni az EU munkájába, ugyanis "évtizedes intézmények nem érvényteleníthetik az emberi együttélés évszázados kereteit". Szerinte eleve kudarcra van ítélve, ha Európát nemzeti sajátosságok nélkül akarják létrehozni: "nem akarunk önálló, bürokratikus, központi irányítású mamutintézményt". 

A miniszterelnök egyetért Kohllal abban is, hogy a béke és a szabadság Európa lételeme, egyúttal az előfeltétele minden másnak: demokráciának, emberi jogok védelmének, jogállamnak, társadalmi stabilitásnak, jólétnek. Az EU-t nem valamilyen utópikus rögeszme, hanem egy nagyon is valós, gyakorlati cél hívta életre: a béke megteremtésének igénye. Éppen a XX. század veszélyes és bukott utópiáival szemben született meg az európai egység nagyon is gyakorlatias gondolata - írja.