Nem zajlanak simán az időközi választások

2014.11.09. 14:31

Több településen és szavazókörben is megismétlik most vasárnap a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Mint arról beszámoltunk, az okok sokfélék: vagy több szavazócédula volt a dobozban, mint ahányan szavazhattak volna egyáltalán, vagy valamilyen reklámanyag volt a fülkében, ami persze azóta eltűnt. 

A napközbeni jelentések és közlemények szerint nem zajlanak rendkívüli események nélkül ezek a voksolások.

Szavazatvásárlás Ózdon?

A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor közölte, hogy iinformációja szerint szervezetten szállítják a Fideszhez köthető aktivisták a romákat Ózdon a szavazókörökbe. A Jobbik választási megfigyelői azt tapasztalták, hogy "a főleg cigányok lakta peremkerületekben tömegesen kezdték el szállítani az ott élőket szavazni". Emellett a megfigyelőik szerint szintén tömegesen osztogatják a csomagokat a szavazatokért cserébe.

11 óráig 6676 választópolgár adta le eddig a voksát, ez 23,56 százalékos részvételi arány jelent. A városban 28 340 választópolgár szerepel a névjegyzékben. Ez jóval kevesebb, mint az október 12-i önkormányzati választáson. Akkor a 11 órás adatok szerint 4329-en voksoltak, ez 15,24 százalékos részvételt jelentett.

15 órára még jobban meglódult a részvételi arány. A szavazók 44,54 százaléka ment el szavazni, október 12-én ez az arány csupán 28,53 százalék volt.

A helyi választási bizottság vezetője délután azt mondta, hogy három óráig egyetlen szavazókörből sem érkezett kifogás.

A jelölt kamerázott Bakson

A Csongrád megyei Bakson, ahol azért kell az ismétlés, mert többen is iratok nélkül szavaztak, több rendkívüli esemény is történt. Heinerné Kecskés Aranka, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek a következőkről számolt be:

  • Egy választó a szavazatszámláló bizottság tagjainak felszólítása ellenére szavazólappal a kezében távozott a szavazóhelyiségből. A történteket jegyzőkönyvben rögzítették.
  • Az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai nem fogadták el az elnöki döntést, és összevitatkoztak arról, ki vigye el a választókhoz a mozgóurnát. Itt végül megegyezés született, így nem kellett fölfüggeszteni a voksolást.
  • Az egyik jelölt, akinek otthona átellenben található a szavazóhelyiséggel, kamerát szerelt házára, és a délelőtt folyamán rögzítette, kik mennek el voksolni. Felszólításra a jelölt abbahagyta a felvétel készítését.
  • Az egyik párt aktivistái - már a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetén kívül - film- és fényképfelvételeket készítettek a választási helyszínre tartó emberekről.