Grízes tészta okozta a tömeges ételmérgezést

2014.11.10. 16:01

Befejeződött a NÉBIH vizsgálata arról, november 5-én mitől lettek tömegesen rosszul gyerekek és felnőttek Kondoroson, írja a beol.hu. Megállapították, hogy Bacillus cereus okozta ételmérgezés történt, melyet a grízes tészta fogyasztása váltott ki.

Ez egy spórás baktérium, ami normál körülmények között megtalálható például a porban és a talajban, fertőzést pedig akkor okoz, ha az ételt hosszabb ideig szobahőmérsékleten tárolják, és az elszaporodó baktériumok kellő mennyiségű toxint termelnek. A mérgezés tünetei émelygés, hányás, hasmenés.

November 5-én nagyjából 80 óvodás és általános iskolás gyerek lett rosszul azután, hogy ettek a közétkeztető cég ebédjéből. Összesen 102-en betegedtek meg, 15 gyerek kórházba is került görcsös hasfájás és hányás miatt, írja az MTI. A tünetek másnapra mindenkinél jelentősen enyhültek, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatták a gyerekek.

A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.