Halálra gázolta a motoros az őt filmező barátnőjét

2014.11.11. 08:30

Szokatlan balesetről számolt be kedd reggel a Heves Megyei Főügyészség. Egy nő Szilvásvárad közelében, egy dombtetőn állva próbált felvételeket készíteni a crossmotorjával felé közeledő barátjáról, aki azonban elveszítette uralmát a jármű felett, és halálra gázolta őt.

A 24 éves vádlott és barátnője megbeszélte, hogy 2013. október 6-án, Szilvásvárad külterületén, a Kutyás Szőlős-hegyen mobiltelefonnal fotókat és videofelvételeket fognak készíteni az emelkedőn nagy sebességgel motorozó férfiról. Ennek megfelelően a vádlott a (a 32 KW teljesítményű, 249 cm³-es Yamaha YZ 250 típusú) motorkerékpárjával – mely kategóriájú jármű vezetésére engedéllyel nem rendelkezett  motorozni kezdett, amit a nő a földút bal oldalán, a magas fűben állva igyekezett rögzíteni. 

A nő azért, hogy a domb aljáról felé haladó barátjáról még hatásosabb felvételeket tudjon majd készíteni – a barátjával megbeszélve –, a domb tetején a földút közepére állt. A vádlott a meredek lejtőn kb. 36-42 km/h-s sebességgel közeledett felé, de a terepviszonyok miatt akkor vette csak észre a barátnőjét, amikor az a tetőn felbukkanva már csupán 50 méter távolságra volt tőle. 

Ekkor – vezetési tapasztalatok híján – elveszítette az uralmát a motor felett, és elütötte a nőt, aki az út menti bokros-füves területre zuhant. 

A nő olyan súlyos, belső szervi roncsolódással járó sérüléseket szenvedett, hogy másnap délután a Miskolci Megyei Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán meghalt. 

Az Egri Járási Ügyészség a férfit halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, és kötelezze az eddig felmerült, csaknem félmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére is.