Így fizetjük Szijjártó embereit

2014.11.11. 20:41

Kedd este jelent meg a parlament honlapján Szijjártó Péter két válasza a szocialista Demeter Márta kérdéseire. Demeter a  Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozó miniszteri biztosokról és a tanácsadókról kért információkat.

Az egyik válasz lényegében egy táblázat a juttatásokról. Eszerint mindegyik miniszteri biztos a törvény szerinti 747 900 forintos havi díjazáért dolgozik, kivéve Magyar Leventét, a frankofón ügyekért felelős biztost, akinek szeptember 1. és szeptember 22. között 373 900 forint volt a díjazása, azóta pedig havi 60000 forint.

Untitled-1
Fotó: Parlament.hu

Ő viszont kap évi bruttó 200 ezer forintnyi cafetériát. Ilyet rajta kívül csak Joó István, a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős biztos kap.

Pörzse Gábor Ferenc, a kulturális és tudományos stratégia végrehajtásáért felelős biztos és Budai Gyula, az "Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős" miniszteri biztos a táblázat szerint cafetériát nem kap.

Budai Gyula neve mellett szerepel ugyanakkor a szeptember 23. utáni időszakból bruttó 62 985 forintnyi napidíj. Joó Istvánhoz írtak még be napidíjat: összesen bruttó 215 991 forintot.

A másik válaszból az derül ki, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban  a miniszteri kabinetben öt, az államtitkári kabinetekben négy politikai tanácsadói munkakört létesítettek, így a minisztériumban összesen kilenc embert foglalkoztatnak ilyen munkakörben. Az ő összesített havi illetményük Szijjártó közlése szerint bruttó 5 037 500 forint.