Netadó-tüntetés? Szobordöntés? Kispálya!

2014.11.12. 07:37

Helyi idő szerint kedd éjszaka felgyújtotta magát egy japán férfi, így tiltakozva Abe Sindzó kormányának közelmúltban elfogadott új biztonságpolitikája ellen - írja az MTI. A férfire a parlamenthez közeli Hibija Parkban bukkantak rá, de hiába szállították kórházba, nem tudták megmenteni az életét. A BBC azt írja, hogy a tiltakozó videóra vette öngyilkosságát, és búcsúüzenetet is hátrahagyott, de a rendőrség egyelőre hallgat a bizonyítékokról.

A férfi egyébként Japán alkotmányának tavalyi megváltoztatása ellen tiltakozott, az 1947-ben még Douglas McArthur tábornok közreműködésével készült szöveg kilences cikkelyéből ugyanis kikerült az a kitétel, hogy a japán haderők a szűkebben vett önvédelmen kívül nem vehetnek részt más hadmozdulatokban. A lépés nem csak az 1945-ig virágzó japán militarizmus egykori kárvallottjai – így Dél-Korea és Kína - kritizálták, de odahaza egy 37 éves családanya olyan sikeres online aláírásgyűjtő mozgalmat indított, hogy idén a Nobel-békedíjra is jelölték.

A szigetországban egyébként nagy hagyománya van a radikális tiltakozásoknak: a hatvanas-hetvenes években is egy katonai lépés, méghozzá a csak Anpo-nak nevezett amerikai-japán biztonságpolitikai együttműködési szerződés megkötée váltott ki egyetemfoglalásokat és egyéb, kemény tiltakozó akciókat. Abe Sindzó kardcsörtető alkotmányos gesztusa ellen sem ez az első tüzes tiltakozás, júniusban egy férfi csúcsforgalomban gyújtotta fel magát a zsúfolt tokiói Sindzsuku vasútállomáson.