Kitiltási botrány: a külügy szerint semmitmondó az amerikai tájékoztatás

2014.11.13. 16:36 Módosítva: 2014.11.13. 16:57

Semmilyen érdemi információ sincs abban a dokumentumban, amit az amerikai nagykövetség egyik munkatársa adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak Erről Magyar Levente, a külügy egyik államtitkára beszélt csütörtökön. Be is mutatta a kétoldalas dokumentumot, amit a múlt héten az amerikai külképviselet egy beosztott diplomatája adott át a tárcának „a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt”, és amin semmilyen pecsét, hitelesítés vagy dátum nem szerepel, írja az MTI.

A kormány.hu-n olvasható tájékoztatás szerint a dokumentumban nincsenek hiteles, bizonyító erővel bíró információk, az semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak. Ez az információk kellenének ahhoz, hogy a magyar kormány meg tudja vizsgálni az állítólagos korrupciós ügyeket.

Az amerikai nagykövetség nem állt elő konkrét bizonyítékokkal a kitiltási ügyben

Még csütörtökön nyilvánosságra hozzák a szóban forgó dokumentumot, kiegészítő megjegyzéseikkel együtt. Azt mondta, a dokumentum „formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül”.

Arra is kitért: ha felmerül annak a gyanúja, hogy valóban a minisztériumtól szivárogtatták ki, hogy az amerikai nagykövetség egyik munkatársa átadott egy dokumentumot a tárcának, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Az államtitkár ezzel arra reagált, hogy Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja csütörtökön úgy nyilatkozott: a párt értesülései szerint múlt csütörtökön a KKM-ben az amerikai nagykövetség képviselői átadták azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt. Azt mondta, erről magyar külügyi forrásból értesültek.

Magyar Levente sajtótájékoztatójával egy időben adott ki közleményt a Legfőbb Ügyészség. Eszerint a magyar vádhatóság újabb levelet írt a kitiltási botrány kapcsán az amerikaiaknak. Miután korábban Eric H. Holder legfőbb ügyésztől kértek információt, most André Goodfriend követségi ügyvivőhöz fordultak. A követség közleménye szerint kérték az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére.