Rühesség miatt hazaküldték a szegedi kollégistákat

2014.11.13. 10:05

November eleje óta 6 diáknál állapítottak meg rühességet a szegedi Fodor József kollégiumban, írja a Délmagyar.

Elsőként három lány jelezte, hogy kiütések jelentek meg rajtuk, amik nagyon viszketnek. A bőrgyógyász megállapította, hogy a tüneteket rühatka okozta, ezért a lányok szobáját fertőtlenítették és lecserélték a teljes ágyneműt.

A kollégium vezetője értesítette a szakiskola igazgatóját, a takarítószolgálatot és a tisztiorvosi szolgálatot is az esetről. A múlt hétvégén azonban újabb három diák jelentkezett hasonló tünetekkel, a szakorvos náluk is rühességet állapított meg. A három diák szobáját is fertőtlenítették, azonban most hétvégén már a teljes épületben fertőtlenítő takarítást végeznek.

Mi a rühesség?


A rühesség apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű, néhány tized milliméter nagyságú rühatka, mely csak az embereket betegíti meg. A rühességet bárki elkaphatja, a fertőzéshez általában szoros testi kontaktus kell. A fertőzés átvivője lehet a fertőzött személy ágyneműje, törülközője, ruhadarabjai vagy használati tárgyai is.

Fertőzés előfordulása esetén szükséges a környezetben élők, családtagok alapos fertőtlenítő kezelése, még akkor is, ha tünetmentesek. Előírás a környezet tárgyainak fertőtlenítése, valamennyi ágynemű, törülköző és ruhadarab magas hőfokon történő mosása, vasalása. Az állati rühatka nem okoz emberi rühességet.