A Fidesz a parlamentben dönti el, ki az erősebb fideszes Nógrádban

2014.11.14. 18:42

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy Nógrád megyei közgyűlési döntés rendesen megosztotta a Fideszt. A Fideszes alelnök mindenkit meglepve előterjesztette a közgyűlés költözését Salgótarjánból Balassagyarmatra, amit a nyugat nógrádi többségű gyűlés megszavazott. Akkor mindenki lobbizni kezdett, először Rogánék adtak be egy törvénymódosítást, hogy ne költözhessen, majd a nógrádi fideszes országgyűlési képviselő adott be egyet, hogy költözhessenek. A dolog végül hétfőn fog eldőlni a parlamentben.

A nógrádi Fideszen belüli erjedési folyamatot indíthat, el és más megyékben is rossz precedenst teremthet, ha ezt egy jogszabállyal megpecsételi a parlament.

− reagált a költözést nem támogató, szintén fideszes közgyűlési elnök, akit most sikerült elérnünk.

Skuczi Nándor szerint a szintén fideszes alelnök mindenféle párton, frakción belüli egyeztetés nélkül hozta elő, és vitte keresztül a közgyűlésen ezt a szavazást egy SZMSZ módosítás sorai közé elbújtatva, a közgyűlés ünnepi alakuló aktusán. Mivel a szavazáskor szocialista és jobbikos képviselők is megszavazták a döntést Skuczi szerint velük minden bizonnyal előre meg volt beszélve. Ez az alkalmi koalíció az említett pártokkal pedig minimum nem néz ki jól.

A kérdésünkre, hogy mint fideszes közgyűlési elnök tudott-e a tervezetről Skuczi azt mondta, az alakuló ülés előtti napon szerzett róla tudomást. Korábban az alelnök, Barna János azt mondta az Indexnek, hogy folytatott valamilyen szintű egyeztetést a pártvezetéssel, illetve akinek kellett tudni róla, az tudott. A megyei közgyűlés elnöke ezek szerint nem tartozott ezek közé, Skuczi szerint az alakuló ülés előtti frakcióegyeztetésen nem volt semmi ilyesmiről szó.

Skuczi arra egyelőre nem is készül, hogy megszavazzák, bízik benne, hogy Nógrád megye egysége fontosabb lesz az egyéni motivációknál, bár hozzátette,

egy ilyen helyzet előidézése után, bármilyen döntés is szülessen, valakinek biztos, hogy keserű marad a szája íze

A fideszes politikus szerint egy ilyen döntés kiszabadíthatja a szellemet a palackból, és nagyon sok településen lesz konfliktus ebből. Bár elképzelhetőnek tart elméletben egy ilyen költözés, de csak azután, hogy azt rendesen előkészítik, megvitatják, kikérik az emberek véleményét.

Azt mindenesetre sikerült elérni ezzel, hogy a kelet nógrádi részen barátságtalan lépésnek tartották, hogy puccsszerűen születet egy ilyen döntés.

− mondta, és hozzátette, a közgyűlés új helyének kinézett Balassagyarmati régi Vármegyeháza eleve alkalmatlan és méltánytalan egy ilyen testületnek, mivel az nincs olyan állapotban, hogy odaköltözzenek, és milliárdos tétel lenne felújítani.