Kedves képviselő, mennyi pénzt szeretne?

2014.11.15. 08:56
Sok helyen nem szerénykedtek az október 12-én megválasztott képviselők, amikor eljött az ideje, hogy saját fizetésükről döntsenek. A törvény már nem állít többé felső korlátot, így óriásiak lettek az egyéni különbségek. Nem volt akadálya a közel 80 százalékos fizetésemelésnek és például annak sem, hogy Magyarország legkisebb falvában sokkal jobban keressenek a képviselők, mint az akár több százszor nagyobb községekben. Találtunk azért visszafogott politikusokat is. Egyes helyeken csak pár ezresért vagy teljesen ingyen dolgoznak a képviselők.

Izgalmas feladattal kezdhették önkormányzati képviselői munkájukat az október 12-én megválasztottak: az egyik első dolguk az volt, hogy saját tiszteletdíjukról határozzanak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény óriási mozgástérrel ajándékozta meg őket: éppen a választások napján lépett hatályba a tiszteletdíjügy új szabályozása.

Korábban a törvény kijelölt egy plafont, a település típusa és nagysága szerint megmondta, legfeljebb mennyi lehet a tiszteletdíj. A budapesti kerületekben például 96 600, a tízezresnél nagyobb városokban 85 000, az ezer fősnél kisebb falvakban 38 700 forint volt a limit.

168782961
Fotó: Bloomberg

Az új törvényben összegszerű plafon helyett már csak egy homályos és nem túl szigorú korlát van, ez: a tiszteletdíj megállapítása

nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.

Kíváncsiak voltunk, szabad kezet kapva hol mennyire lendült meg a fantázia. Nagyon sok helyen (sokszor rögtön az alakuló ülésen) meghozták már a rendeletet a tiszteletdíjról, és a helyi rendeletek közül rengeteg nyilvánosan elérhetővé vált mostanra. Több mint háromszáz falu, község, város vagy fővárosi kerület tiszteletdíj-rendeletét néztük át. Bár a képviselő-testületek többsége nem rugaszkodott el a helyben megszokott, a régi plafon alá beférő összegektől, azért bőven voltak, akik éltek a páratlan lehetőséggel.

Duplázás és ingyenebéd

Igazán nagyvonalú volt saját magával a berentei testület.  Itt az egyszerű képviselő havi bruttó 100 ezer forintot keres. Aki bizottsági tag is, annak a tiszteletdíja 170 ezerre ugrik, a bizottsági elnöknek pedig már 200 ezer forint jár. Az 1200 fős, Borsod- Abaúj-Zemplén megyei faluban 6 embert választottak képviselővé októberben. A 6 ember 3 bizottságot alakított. Így aztán most hárman bizottsági elnökök, ketten tagok, és mindössze egy van közöttük, aki csak egyszerű képviselő.

A Berente-méretű településeken a régi rendszerben az alapdíj maximum 50 200 forint volt, és a bizottsági elnökök sem kaphattak 95 300 forintnál többet. Most hárman 200 ezret, ketten 170 ezret keresnek, az utolsó ember pedig 100 ezret. Berentén egyébként a saját maguknak megítélt természetbeni juttatásokkal sem voltak szégyenlősek. Elrendelték, hogy minden képviselő térítésmentesen veheti igénybe a Szent Borbála Idősek Otthona által nyújtott ebéd- és ebédkiszállítási szolgáltatásokat, illetve havi 10 ezer forint értékben előfizettethet lapokra.

A nagyjából 1800 fős, szintén borsodi Sály méret szerint egy kategóriába esik Berentével, itt is 50200 forint alatt kellett maradnia a tiszteletdíjnak a régi rendszerben. Most Sályon 90 ezer forintot kapnak a képviselők, ami 79,3 százalékos pluszt jelent.

Kicsi a falu, de nem a fizetés

Az 1000 fő alatti kicsi falvak között sok olyat láttunk, ahol még a régi törvény plafonját, a 38 700 sem érik el a képviselői tiszteletdíjak. A 15-20 ezer forint átlagosnak mondható.

Ebből a mezőnyből ugrik ki az ország legkisebb településeként számon tartott Iborfia, ahol az októberi szavazáskor 14 választópolgár szerepelt a névjegyzékben. Ketten lettek képviselők, ők havi 40 ezret szavaztak meg maguknak.

A 115 fős zalai Ormándlakon 50 ezer forint lett a képviselői fizetés, a Tolnai megyei, 418 fős Bátaapátiban 60 ezer. Ez utóbbi például 55 százalékos emelkedést jelent a régi plafonhoz képest. A szintén 500 fő alatti kis balatoni faluban, Ábrahámhegyen beérték 37 ezer forinttal, viszont megszavazták maguknak, hogy ingyen vehetik igénybe az önkormányzati strandot.

A Heves megyei, 5600 fős Lőrinci eggyel nagyobb településkategóriába tartozik. Itt a korábbi törvény 69600 forintban húzta meg a határt. Most Lőrinciben 77 százalékkal több, 123 294 forint a képviselői alapdíj. Ennyit a régi törvény a megyei jogú városokban vagy a fővárosi önkormányzatban sem engedett.

Ahol azt is megnézték, mire van fedezet

A plafont sem súroló tiszteletdíjjal működő települések egyike az alföldi, 4000 fős Földes. Itt az ülésen a polgármester józanul megmondta:  az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelete a régi összegű tiszteletdíjakra tartalmaz fedezetet. A földesi képviselők egyhangúlag szavazták meg a nem túl magas fizetést.

A Tolna megyei 600 fős Fácánkertben, ahol szintén a régi határ alatt maradt a tiszteletdíj, a jegyző hatásvizsgálatot is mellékelt az előterjesztéshez. Itt szép indoklását adta a mértékletességnek, amikor a társadalmi hatásokhoz ért: 

A helyhatóságba vetett közbizalmat befolyásolhatja egy nem kellően átgondolt szabályozás.

Találtunk néhány olyan települést is, ahol tényleg csak jelképes összegért, vagy akár ingyen dolgoznak a képviselők. A somogyi Alsóbogáton például 6000 forint, a hevesi Bodonyban 3500 forint a képviselői tiszteletdíj. Ezt ott évente egy összegben, karácsony előtt fizetik ki.

Ahol ingyen dolgoznak

Nem kapnak tiszteletdíjat egyáltalán az alföldi, 3000 fős Levelek képviselői, sem a 24 ezres, észak-baranyai Komló testületi tagjai. Leveleken a természetbeni juttatásokkal sem estek túlzásba: a képviselőknek itt annyit jut, hogy használhatnak önkormányzati tulajdonú laptopot, és az önkormányzat rendezvényein ingyenesen vehetnek részt.

A megyei jogú városokban régen 100 500 forint lehetett legfeljebb a képviselők tiszteletdíja. Hódmezővásárhely például megmaradt ezen a kereten belül, itt 100 ezer forintnál álltak meg. Miskolcon már nem túl sokkal, de efölé mentek. Itt a sima képviselő 110 ezer forintot kap, és elég jól lehet keresni a bizottsági munkával. Miskolcon az átlagnál jobban árnyalták a fokozatokat. Aki egy bizottság tagja, 165 ezret kap, aki kettőé, az 180 ezret, a bizottsági elnöknek 220 ezer jár, a bizottsági alelnöknek pedig 180 ezer. A bizottsági elnöki fizetés Miskolcon így most 29 ezer forinttal magasabb annál, mint amit a régi szabályozás engedett volna (191 ezer volt a limit), az alelnökségért pedig régen nem is járt egyáltalán pluszpénz.

Sok a fárasztó ülés

Szegeden azok a képviselők járnak jól, akik aktívak a bizottságokban. A sima alapdíj csak 85 ezer forint, viszont egy bizottsági tagsággal már 141 ezer forint jár, kettőért 169 ezer, a bizottsági elnökök pedig 225 ezret visznek haza.

Székesfehérvár messze maga mögött hagyja Miskolcot is, Szegedet is. Itt a képviselői alapdíj havi 150 ezer forint, a bizottsági tagok tiszteletdíja 250 ezer, a bizottsági elnököké 300 ezer.

A szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én.
A szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 15 ezres Sátoraljaújhelyen kiszámolták azt is, a megemelt fizetések mennyi pluszterhet rónak a városra. Szamosvölgyi Péter, a polgármester készítette el azt az előterjesztést, amely az alapdíjat 10 ezer forinttal, a bizottsági elnökök és tagok díjat 5-5 ezer forinttal emelte volna. Ő írta le azt is, hogy mindez havi 17 százalékos kiadásemelkedést jelent.

Látszólag magas az emelkedés, azonban négy éven át nem nyúltunk hozzá a tiszteletdíjakhoz

- nyugtatott meg mindenkit, majd a sok munkát emlegette fel.

"2011-ben 26 ülés volt, 2012-ben 22, 2013-ban 26, 2014-ben szeptember végéig 14 testületi ülés megtartására került sor. A bizottságok üléseinek száma is ezzel arányos, hiszen a testületi üléseket mindig megelőzik a szakbizottságok ülései a javaslattételek céljából. Ha figyelembe vesszük a hét bizottsági üléseit és azokra történő felkészülési időt, úgy gondolom, hogy az összességében 17 százalékos havi kiadásemelkedés - reális" - írta az előterjesztésben a polgármester. A végleges rendelet végül kicsit visszavett, a bizottsági tagságért pluszban 25 ezer helyett csak 20 ezer forint jár.

Rég volt már emelés, itt volt az ideje

A budapesti kerületekben is nagy a szórás. Több kerületben eleve magasabb volt a képviselői fizetés a régi törvényi plafonnál. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a törvény nem fix összeget tartalmazott, hanem az illetményalap szorzataként határozta meg a tiszteletdíj maximumát. Egyes helyeken nem az általános köztisztviselői illetményalappal számoltak, hanem a helyivel, ami magasabb volt.

Az V. kerületben például 38 650 helyett 46 500 forintos illetményalappal számolták eddig is a fizetéseket. Így a képviselők nagyjából 20 százalékkal eddig is jobban kerestek, mint máshol. Emelés itt most nem volt. A Belvárosban a sima képviselők 117 ezer forintot, a bizottsági tagok 169 ezer forintot, az elnökök 221 ezret kapnak.

Budafok-Tétényben 38 650 helyett 41 ezer forint volt az illetményalap, így jött ki a sima képviselőknek havi 102 500, a bizottsági tagoknak 148 625, a bizottsági elnököknek 194 750 forintos tiszteletdíj. Itt most nem éltek az emelés lehetőségével, hagyták a pénzeket a régiben. Nem nyúltak a tiszteletdíjakhoz a XV. kerületben sem.

Emeltek viszont például a XII. kerületben. "A rendelettervezet a tiszteletdíjak jelenlegi összegének 22,5 százalékkal történő emelésére tesz javaslatot. Megjegyzem, hogy a képviselők tiszteletdíjának mértéke 2006 novembere óta nem változott" - írta az előterjesztésében Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere. Így itt most a képviselők alapdíja 122 500 forint. A bizottsági tagok 177 700 forintot kapnak, az elnökök  232 750-et.

Messzire elhúzott Soroksár

A II. kerületben a régi törvény plafonhoz képest 40 százalékos az emelés. A II. kerületi képviselői alapdíj 135 275 forint, a bizottsági tagok tiszteletdíja 196 149 forint, az elnököké pedig 243 495.

Józsefváros sajátos módszert választott a tiszteletdíj-rendelete megalkotására. Itt nem konkrét összegeket írtak a rendeletbe, hanem úgy fogalmaztak: "az önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja a bruttó átlagkereset 50 százalékának megfelelő összeg". Ez kétségkívül jól hangzik, de az összeg egyébként egyáltalán nem alacsonyabb, mint az átlag, sőt. A bruttó átlagkereset tavaly 230 714 forint volt, aminek a fele 115 357 forint. A józsefvárosi bizottsági tagok már megkapják a teljes 230 714 forintot, az elnöki tiszteletdíj pedig 276 857 forintra jön ki. Bizottsági elnöknek tehát Józsefvárosban jobb lenni, mint például a II. kerületben.

Egyelőre az összes kerület tiszteletdíj-rendeletét nem láttuk, de a látottak közül a legbátrabbak Soroksáron voltak. Itt a képviselői alapdíj 173 925. Aki tagja egy bizottságnak, az már 252 191 forintot kap, a bizottsági elnökök pedig a 300 ezres álomhatárt bőven átlépve 330 458 forintért dolgoznak.

Nem találta saját települését a cikkben? Nézzen utána a tiszteletdíj-rendeletnek városa, községe honlapján, és ha érdekességet talál, írja meg nekünk!