Kétszer annyit költenek az emberek a fővárosban, mint keleten

2014.11.15. 10:23

Tovább nőttek a jövedelemkülönbségek az ország egyes régiói között: a legjobb módú települések lakói ötször annyi pénzből gazdálkodhatnak mint a legszegényebbek, írja a Blikk a GfK Hungária Kft. kutatására hivatkozva. A felmérés készítői idén már nem is hozták nyilvánosságra a leggazdagabb és a legszegényebb települések listáját, mert nem akarták kellemetlen helyzetbe hozni az ott élőket. A tavalyi listán Telki volt a leggazdagabb és Tiszabő a legszegényebb.

A kutatás szerint 19 megyéből mindössze hatban haladja meg a vasárlóerő az országos átlagot. A listából kiemelkedik Budapest, ahol az átlagos vásárlóerő - tehát a teljes éves elkölthető bér és a juttatások - 1,9 millió forint, ehhez képest Tiszabőn például átlagosan évente 459 ezer forintból gazdálkodnak az emberek.

"Több évtizede konzerválódott ez a kettészakadás. Budapest és Nyugat-Magyarország gazdaságilag közelebb van Bécshez és Európához, míg Délkelet-és Észak-Magyarország a bolgár és a román átlaghoz közelít. Nem csak vásárlóerőben, hanem fogyasztási szokásokban is, keleten és északon több élvezeti cikket, cigarettát, alkoholt vesznek az emberek" - mondta a Blikknek Szilágyi Gyula a szociológus a kutatás eredményeit értelmezve.