Bevetették a kupacolást a 121 gyanús szerződés ügyében

2014.11.16. 12:00

Az Index információi szerint a Pécsi Tudományegyetem hivatali dolgozói számára a hétvégére rendkívüli munkavégzést rendelt el az intézmény vezetése, mert az Állami Számvevőszék 121 beszerzést törvénytelennek talált.

Az ÁSZ hétfőn küldte meg a 2012-es gazdasági év gyanús tranzakcióit a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB), hogy illetékes hatóságként vizsgálja meg az ügyeket. A KDB-nak a közelmúltban más esetekben is foglalkoznia kellett a pécsi intézmény beszerzéseivel, és több alkalommal milliós bírságokat is kiszabott a közbeszerzési törvény megsértéséért.

Egyetemi forrásaink szerint a KDB-s vizsgálat nagy zűrzavart okozott az intézményben. Akkora a káosz, hogy az egyes szerződéseket érintő ügyiratok sem álltak rendelkezésre, a dokumentációkat most kell összeállítani. Ezért a beszerzési igazgatóság megsegítésére berendelték a többi, vizsgálatra küldött szerződésekkel érintett igazgatóságok munkatársait is.

A hétvégére az egészségtudományi kar auláját lefoglalták, hogy ott állítsanak fel 121 pontot, ahová az adott ügyekhez szükséges iratokat hordják össze.

Mióta kiderült, hogy a 2012-es év beszerzéseinek legalább a felével gond van, az egyetem korábbi gazdasági igazgatója, Imhof Gábor is aktivizálta magát. Az egyetem korábbi botránya során eltávolított, és vesztegetéssel vádolt igazgatója blogjában azt állítja, annak idején azért keverték gyanúba, és távolították el posztjáról, mert hivatali ideje alatt szakítottak a régi gyakorlattal, és áttértek a szabályos közbeszerzésekre, ezzel pedig kiszorították a „csókos” cégeket.

Imhof azt is állítja, hogy a mostani hatósági vizsgálat is azért indult, mert kirúgása óta újra elmaradtak a szabályos közbeszerzések, és így visszatérhettek azok a cégek, amelyeket annak idején megfosztottak a jó egyetemi üzleteiktől.