Deutsch volt barátnőjétől bérelt lakást a kormányhivatal

2014.11.17. 15:02
Budapesten bérelt lakást a szegedi központú Csongrád Megyei Kormányhivatal Deutsch Tamás egykori barátnőjétől. Juhász Tünde a szerződés megkötése idején a kormányhivatal elnökének kabinetfőnöke volt, július óta pedig már ő vezeti a kormányhivatalt.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal akkori elnöke, B. Nagy László 2013 januárjában kötött szerződést a saját kabinetfőnökével egy fővárosi lakás bérbevételéről.

A szegedi központú hivatal Juhász Tünde 50 négyzetméteres újlipótvárosi lakását határozatlan időre vette ki. A csongrádi kormányhivatalnak a fővárosban ugyan nincs illetékessége, a létrejött megállapodás szerint a hivatal mégis havi 150 ezer forintot áldozott a főnök közvetlen munkatársának ingatlanára. Az ingatlant a szerződés szerint ügyviteli tevékenység céljára bérelték.

Juhász Tünde jogászi diplomája megszerzése után már Hódmezővásárhelyen, Rapcsák András polgármester kabinetjében kezdte közigazgatási karrierjét. Dolgozott a Deutsch Tamás vezette ifjúsági minisztériumban, majd a szegedi városházán. Később visszament Hódmezővásárhelyre Lázár János titkárságára. Juhász Tünde hat éven át volt Lázár polgármester politikai tanácsadója. Ő vezette a 40 fős kabinetirodát is.

Politikai megbízatását azonban 2012-ben, szülési szabadsága után megszüntették. Eltávolítása éppen akkor történt, amikor nyilvánosságra került, hogy Juhász és Deutsch szoros magánéleti kapcsolatba kerültek, viszonyukról a bulvársajtónak is nyilatkoztak.

Bár ezt az felek tagadták, a két fideszes politikus között akkoriban nem volt jó a viszony, mert egy időben Deutsch is bejelentkezett a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztra. Juhász hódmezővásárhelyi állása megszüntetése után került a Csongrád Megyei Kormányhivatalban, ahol 2011 szeptemberétől tevékenykedett B. Nagy László kabinetvezetőjeként. B. Nagy az új összeférhetetlenségi szabályok miatt azonban az országgyűlési választások után lemondott kormánymegbízotti posztjáról, és képviselő maradt. A hivatal vezetését a nyáron Juhász Tünde vette át.

Az Index kérdésére a kormányhivatal elismerte, hogy bérleti szerződése volt a budapesti lakásra a hivatallal.

Varga Márta kommunikációs vezető tájékoztatása szerint a bérleti viszony 2014 áprilisáig állt fenn, és közben „életvitelszerűen" senki sem lakott az ingatlanban.

A Juhász vezette kormányhivatal szerint a megállapodás kifejezetten hasznos volt a közpénzek elköltése szempontjából:

„a lakás igénybevétele jelentős költségmegtakarítást jelentett a szervezet számára, tekintettel arra, hogy a bérleti díj nem csak a lakás használatát és a rezsi költségeket fedezte, hanem egy zárt parkolóhelyét is.”

A szerződést azzal indokolták, hogy a kormányhivatalok vezetőinek számos továbbképzésen, szakmai értekezleten kell részt venniük Budapesten, az ilyen események pedig gyakran elhúzódnak, vagy több napi ott tartózkodást igényelnek. Ezért a

„vidéki kormányhivatalok esetében indokolt, hogy a szervezet vezetőinek, vezető beosztású munkatársainak rendelkezésére álljon egy rendezett, állandó szálláshely”.