Éjjel, titokban mutatták be Orbánnak a csodazongorát

2014.11.17. 12:25 Módosítva: 2014.11.17. 12:34
A Zeneakadémián zárás után mutatták meg Orbán Viktornak és a fél kormánynak azt a csodazongorát, amelynek fejlesztését a Magyar Nemzeti Bank is támogatja.

A miniszterelnököt és feleségét, Lévai Anikót éjszaka, az üres Zeneakadémia Nagytermében látta vendégül a Zengafons Kft., amely az Új Széchenyi Tervből tavaly több mint százmilliós támogatást kapott az államtól a „Magyar Zongora” nevű pályázaton.

Orbán Viktort és egy kisebb, kormányzati vezetőkből és üzletemberekből álló társaságot azért hívták meg a hat héttel ezelőtti, nagy titoktartással szervezett, zárt körű rendezvényre, hogy megismerhessék a cég által fejlesztett új típusú zongorát. Résztvevők között volt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Varga Mihály gazdasági miniszter, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, valamint L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Balog Zoltán az Indexnek elismerte, hogy részt vett az eseményen, L. Simon László pedig azt is elmondta, hogy „egy csodálatos hangszert” látott, amelyen a Zengafons fő tulajdonosa, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész kisebb koncertet adott a megjelenteknek. Az államtitkár szerint Bogányi előadása után a meghívottak ki is próbálhatták a zongorát.

Úgy tudjuk, hogy a hangszer különlegessége többe között a speciális húrokban és a különleges dizájnban keresendő. Jelenleg még a hangzását tökéletesítik, a nagyközönség előtt januárban mutatják majd be. A Zengafons Kft. egyébként arra kapta a pályázati pénzt, hogy kifejlesszenek egy olyan hangszert, amely világra szóló újdonság a hangszeriparban, és egyben „újraéleszti a magyar hangszergyártást”. A hangszer várhatóan több tízmillió forintba kerül majd, és nemzetközi hangversenytermekbe szánják.

A  különleges zongora sztorijáról a 444.hu írt a múlt héten. A Zengafons Kft.-t 2012-ben alapították, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezetése alatt, valamint részben Járai Zsigmond feleségének, Kis Mariannának tulajdonában áll. Az cég 126 millió forint uniós pénzt nyert az Új Széchenyi Tervből, és a 60 milliós önrészhez a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt. 

Vannak még távlatok

Az Index nem tud arról, hogy Orbán Viktor kipróbálta-e az új zongorát a Zeneakadémián. Létezik azonban olyan, nagy hatalmú politikai vezető, akinek hasonló szituációban nem voltak fenntartásai. Hallgassák meg Vlagyimir Putyin előadásában az „Ahol a haza kezdődik” című hazafias dalt.

Vlagyimir Putyin zongorázik