Maffiához hasonlították a Fideszt a parlamentben

2014.11.17. 15:08

Közjátékkal kezdődött a parlament a hétfői ülése, az MSZP-sek behoztak az ülésterembe egy uniós zászlót, amelyet Kövér László azonnal kitiltott. Az Együtt képviselői narancssárga Orbánt és Putyint ábrázoló pólóval hergelték a kormánypártiakat, a legfőbb ügyész besokallt Schiffer András kérdéseitől, Rogán Antal elmagyarázta, miért jó a forintosítás a devizahiteleseknek, és hogy minek örüljenek a kormány ellen tüntetők. Egy MSZP-s képviselő szerint a kormány olyan, mint a maffia. Orbán ezen már felháborodott.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jobbikos Kepli Lajos következik, aki az oroszlányi szénbánya bezárásáról interpellál. Már a felszólalás címéből látszik, hogy itt bizony az érzelmekre kíván hatni a képviselő úr: "Számít-e a kormánynak több száz bányászcsalád megélhetése?". Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azzal vág vissza, hogy a vértesi erőmű hatásfoka elég alacsony volt, ezért is kellett bezárni. Ugyanakkor mindenki gondol a bajba jutott családokra, 1 milliárd forinttal segítik a munkavállalók újboli elhelyezkedését.

  • Kepli Lajos nem fogadja el a választ, és rátér a felszólalás igazi értelmére. "Ózd is valaha virágzó bányászváros volt", és figyelmezteti a kormányt, hogy "vigyázó szemetek Ózdra vessétek". Vagyis Kepli szerint a szénbánya bezárása miatt Oroszlányon is érik a jobbikos kétharmad.

  • Önök szerint mi a válasz, ha egy KDNP-s képviselő ezt kérdezi:

    A babakötvényre vonatkozó új szabályozás ösztönzi-e a szülőket gyermekük jövőjéről való gondoskodásra?

    A KDNP-s Firtl Mátyás öninterpellál éppen. Mi most nagyon röviden foglaljuk össze Tállai András államtitkár válaszát:

    Igen.

  • Véget értek az interpellációk, következnek az azonnali kérdések. Orbán Viktor is elfoglalta a helyét a bársonyszékben.

  • Az MSZP-s Gőgös Zoltán az élelmiszerekre lakott „luxusáfáról” kérdezi a miniszterelnököt. A szocialisták elnökhelyettese szerint „óriási szintű csalás” zajlik az élelmiszerpiacon, és ezt úgy lehetne megoldani, ha csökkentené a kormány az élelmiszerekre rakódó áfát.

  • Az élelmiszer áfája nem változik, a képviselő úr valótlant állított.

    Orbán ennyivel intézi el az MSZP elnökhelyettesét.

  • Ön is úgy tudja, hogy nem emelkedik az áfa kulcsa – mondja Orbán Gőgös viszontválaszára, aki az élelmiszeráfa esetleges 33 százalékos kulcsáról beszél. Orbán arra kéri Gőgöst, ne tévessze meg a választókat, és ne beszéljen arról, hogy emelkedik az áfa kulcsa, amikor nincs ilyen szándék.

  • A jobbikos Mirkóczki Ádám arról kérdezi Orbánt, hogy miért bünteti a kormány azokat a településeket, amelyek nem a Fideszre szavaztak. Mirkóczki azt kérdezi Orbántól mint a Fidesz első emberétől, hogy miért folytatják ezt az "ellenséges" politikát.

  • Orbán először is gratulál Ózd új polgármesterének

    úgy tűnik, az ellenzék mégis tud valahol nyerni.

  • Mikróczki szerint a vesztes fideszesek nem viselték "alázattal" az eredményt, több helyen megtámadták az eredményt, most pedig azon vannak, hogy "inkább pusztuljon a település, csak nehogy az ellenzék sikeres legyen".

    Orbán azt mondja, nem partner ahhoz, hogy megszüntesse a jogorvoslati eljárásokat, vagyis le kell folytatni a választási eredmények vizsgálatát minden esetben. Orbán ezutén felsorolja, hogy az előző ciklusban az önkormányzati adósságátvállalással hány ellenzéki településnek segített a kormány, Angyalföldnek, Szegednek és a jobbikos polgármester által vezetett Tiszavasvárinak is.

  • Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nem a miniszterelnököt, hanem Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezi. Nyomozott-e az ügyészség a „trafikmutyik” ügyében? Horváth András információi alapján látunk-e tisztábban NAV-ügyben? Ezeket kérdezi Schiffer.

    HUS 6389
  • Igen, tisztábban látunk

    nyugtatja meg Polt Péter Schiffert. A legfőbb ügyész szerint zajlik a nyomozás a trafikügyben is és NAV-ügyben is, vagyis majd meg tudják mondani nemsokára, hogy történt-e bűncselekmény. Részleteket nem tudunk meg, mert „nem lehet a nyilvánosság előtt nyomozni”.

  • Mikor lesz erről jelentés? Ha lefoglalták Horváth András számítógépét, lefoglalják-e Horváth István szekszárdi polgármester gépét is? Schiffer egy percen keresztül sorolja a kérdéseit, mi sem győzzük leírni. 

    Poltnak is sok volt a kérdésekből, nem is tud válaszolni most idő hiányában, azt ígéri Schiffernek, hogy megválaszolja

    majd később írásban.

  • Bartos Mónika fideszes képviselő kérdez éppen a „PM10 koncentráció csökkentéséről”, ha jól értettük, de mivel Orbán Viktor sem figyel, mi sem érezzük ezt kötelességünknek. Orbán Viktor éppen hosszan beszélget Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárral. Semjén Zsolt is belefolyik a beszélgetésbe.

  • Kis szünet után visszatérünk Orbán kikérdezéséhez. Az MSZP-s Harangozó Tamás az illiberális demokráciáról tett kijelentéseiről kérdezi Orbánt. Harangozó szerint Orbán valóban elkezdte kiépíteni az illiberális demokráciát, a miniszterelnöknek szerinte korlátlan lett a hatalma, és kérdésként felteszi, hogy "nem az ön javaslatára nevezték ki Vida Ildikdót". „Ez volt a nagy víziója?” – kérdezi Harangozó.

  • A miniszterelnök hatalma nem korlátlan, és soha nem is vádoltak, hogy átléptem volna a miniszterelnök számára kijelölt határokat

    – válaszolja Orbán. Harangozó szerint ez nem válasz Orbántól.

  • Orbán Viktor a következő viszontválaszában már felháborodik azon, hogy Harangozó maffiának nevezte a kormányt.

    a durvaságnak nincs alsó határa még a magyar parlamentben sem.

    Orbán szerint nem szabad és nem lehet maffiának nevezni a kormányt, "amelyet a választók többször is kitüntettek a bizalmukkal". 

    Értékes hozzászólását köszönöm

    mondja cinikusan Orbán, és hatalmas tapsot és nevetést kap a fideszes padsorokból.

  • A jobbikos Sneider Tamás azt kérdezi Orbántól, mikor számíthatnak rá az egyre rosszabb helyzetben lévő szociális dolgozók, évek óta nem volt bérelemelésük, a bérük tíz évvel ezelőtti szinten van.

    Orbán a felszólalás 90, sőt 95 százalékával egyetért, szerinte sincsenek jó helyzetben a szociális dolgozók, de a kormány csak lépésenként tud haladni. A pedagógusok életpályáját már rendezte a kormány, most jönnek az egyenruhások, és ezután következhetnek a szociális dolgozók – ígéri Orbán.

  • A kormányfő Semjén Zsolttal beszélget eléggé elmélyülten, pedig a KDNP-s Hoffmann Rózsa tesz fel azonnali kérdést. És kapaszkodjanak meg, nem oktatás a téma, hanem ez:

    Látszanak-e már a GYED extra bevezetésének eredményei?

    Veresné Novák Katalin Emmi-államtitkár ma már másodszor szólal fel, és megnyugtatja Hoffmann Rózsát. Röviden összefoglalva a válasz:

    Látszanak.

  • Miért tette lóvá a jelölteket a Fidesz?

    – kérdezi Schiffer András Orbán Viktort. Az LMP frakcióvezető szerint a Fidesz „nekiesett” a kis települési tisztségviselőknek, annyira lecsökkentette a javadalmazásukat. Schiffer szerint ezért csökkent le a kistelepülési jelöltek, főleg az ellenzéki jelöltek száma. 

  • Orbán szerint már megvitatták, hogy 2000 fő alatti településeken nem feltétlenül kell fő állású polgármester. Erre tehát most nem veszteget szót a miniszterelnök. Azt a vádat viszont visszautasítja, hogy a Fidesz azért csökkentette a polgármesterek javadalmazását, hogy kevés legyen a jelölt. Szerinte ha most felemelnék a kistelepülési vezetők illetményét, igazolnák ezt a gyanút, és igazságtalanul változtatnák meg utólag a szabályokat. Ezért tehát nem támogatja az emelést.

  • Továbbra is Európa élvonalában a magyar gazdasági növekedés. Mik a magyar gazdaság 2015-re vonatkozó kilátásai?

    A következő posztban eláruljuk. Annyit segítünk, hogy nem lesz meglepetés.

  • A fideszes Mengyi Roland kérdezte a jó gazdasági kilátásokról Varga Mihályt, aki szerint tényleg jók a gazdasági kilátások. Orbán Viktor közben elhagyta a termet.

  • Vége az azonnali kérdések órájának, Orbán Viktor is elhagyta a termet, ahogy a képviselők hetven százaléka. Ezzel vége a közvetítésünknek, tartsanak velünk a jövő héten is!