Közjátékkal kezdődött a parlament a hétfői ülése, az MSZP-sek behoztak az ülésterembe egy uniós zászlót, amelyet Kövér László azonnal kitiltott. Az Együtt képviselői narancssárga Orbánt és Putyint ábrázoló pólóval hergelték a kormánypártiakat, a legfőbb ügyész besokallt Schiffer András kérdéseitől, Rogán Antal elmagyarázta, miért jó a forintosítás a devizahiteleseknek, és hogy minek örüljenek a kormány ellen tüntetők. Egy MSZP-s képviselő szerint a kormány olyan, mint a maffia. Orbán ezen már felháborodott.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Először is nézzük, milyen izgalmakra számíthatunk interpellációs fronton: a szocialista párt elsőciklusos, de igen aktív képviselője, Tóth Bertalan a Habony-féle think-tank, a Századvég milliárdos tanácsadói megbízásait firtatja majd (ezeket pár éve mi is firtattuk), az LMP-és Sallai R. Benedek az előzetes alapján a nemzeti parkok megsemmisítését dörgöli a kormány orra alá (sajnos ezt olvasva nem tűnik túlzásnak a "megsemmisítés"), a devizahitelekkel kapcsolatban évek óta rendületlenül interpelláló Z. Kárpát Dániel pedig most tényleg jó okkal készül devizahiteles interpellációval.

  • Most megint mi a baj a devizahitelekkel?

    Röviden az, hogy a kormány megszegte az önkormányzati választás előtt mantrázott ígéretét, és lényegében piaci árfolyamon, az euróhiteleket 308,97, a svájcifrank-hiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon forintosítja.

    Erről itt olvashat egy kiváló összefoglalást>>>>>>>

  • Még meg sem kezdődött az ülés, Kövér máris eltiltotta a szocialistákat attól, hogy az ülésterembe egy uniós zászlót vigyenek be. 

    Én megértem, hogy szocialista képviselőtársaim mindig csak valamilyen más színű zászlóval együtt tudják elviselni a magyar nemzeti lobogót, vagy vörössel, vagy kékkel, de ez most a magyar nemzeti parlament.

  • kezdi az intermezzo után az első napirend előtti felszólalást az LMP-s Scmuck Erzsébet, aki előzetesünknek megfelelően a devizahitelek piaci árfolyamon való folyósítása miatt kritizálja a kormányt. 

  • Euróként 58 forintos hasznot könyvelhet el az átváltáson az MNB, méghozzá az adósok terhére. Ezt luxusirodák, luxusingatlanok és drága műtárgyak vásárlására fordítja a Nemzeti Bank, ezért az LMP kötelezné, hogy annyiért váltsa a valutát, amennyiért vásárolta. 

  • Akkor Répássy Róbert lényegében egyetért Scmuck vádjaival. Az államtitkár ugyanis hosszasan beszél a devizahiteles szabályzás történetéről, elmondja, hogy 1000 milliárd forinttal több marad a családok zsebében, meg azt, hogy elszámoltatják a bankokat, most meg a "fair bankok"-ról szóló törvény egyenesen lezárja a tisztességtelen hitelezés korszakát. 

  • Mi másról is beszélhetne napirend előtt egy KDNP-s képviselő, mint hogy elindult valami jó dolog? Épp ez a címe Aradszki András beszédének, amely nem, nem a vasárnapi boltbezárásról szól. A KDNP-s képviselő a népességfogyás megállásáról beszél. Naná, hogy 2010 óta tart ez a biztató folyamat. Rengeteg adatot hallhatunk a házasságkötések és születések számának növekedésétől, mintha csak egy KSH-s jelentést olvasnánk.

    Adja meg az Isten a folytatást

    zárja a beszédét Aradszki.

  • Veresné Novák Katalinról az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáráról nem sokat hallottunk eddig, de érdemes lesz rá odafigyelni, mert vezető kormánypárti politikusakat megszégyenítő módon pirít rá a nevetgélő ellenzéki képviselőkre. 

    Örülök, hogy egyesek jól szórakoznak ezen a kérdésen

    mondja Veresné azoknak a képviselőknek, akik nem vették komolyan a KDNP-s beszédet, amely az államtitkár szerint "nemzetünk egyik legfontosabb kérdésével" foglalkozott.

  • Veresné beszéde közben kihasználjuk az alkalmat és körülnézünk, ki milyen ruhában érkezett a mai ülésre. Három képviselő ül rikító narancssárgában. Az egyik Mátrai Márta fideszes háznagy, aki egy narancsos blézert választott ma a ruhásszekrényből, a másik kettő pedig Kónya Péter és Szabó Szabolcs az Együttből. A narancsos pólókon Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök képe szerepel.

  • A jobbikos Volner János a kormány gazdaságpolitikáját támadja, és előhúzza az ellenzéki Jolly Jokert, a fiatalok kivándorlásának témáját. 600 ezren dolgoznak külföldön a Fidesz és a volt szocialistak kormányok gazdaságpolitikájának hibájából, Volner őket "gazdasági menekülteknek" nevezi.

  • Mivel Volner azzal is megvádolta a kormányt, hogy nem tett semmit a szocialista megszorító csomagok semlegesítéséért, Tállai András NGM-államtitkár kénytelen előhúzni a kormánypárti Jolly Jokert: volt itt nem is egy rezsicsökkentés, kérem. Emellett az Orbán-kormány emeli a nyugdíjakat, míg a szocialisták megszüntették a 13. havi nyugdíjat.

  • Ne csodálkozzanak, ha 28 városban tüntetnek önök ellen! - kezdi felszólalását Tóbiás József MSZP-elnök, aki nem titkolja, hogy jogosnak tartja ezeket a demonstrációkat. Tóbiás szerint a tüntetés annak szól, hogy a kormány tagjai "menekülnek a valóság elől", hiszen a mai napig nem tudjuk, mi történt a NAV-nál. Tóbiás szerint a Fidesznek "hallgatniuk kellene a nép szavára, amely azt mondja, elég volt". A kormánypártiak ezen persze jól felzúdulnak, de Tóbiás figyelmükbe ajánlja a ma este hat órakor kezdődő tüntetést. 

  • A népnek mindig igaza van

    - kezdi Tállai András államtitkár Tóbiásnak válaszolva, és persze lecsapja a magas labdát: "igaza volt április 6-án és október 12-én is", ekkor nyerte meg simán a választásokat a Fidesz. A jobbikosok is beszállnak persze a szópárbajba, és hangosan kiabálva az ózdi eredményt ajánlják az államtitkár figyelmébe.

  • Tállai megvédi Vida Ildikót, akiről „semmilyen konkrét bizonyíték nem derült ki”. Tállai nem érti, hogy ha Tóbiás a NAV-elnök távozását követeli egy vádaskodás miatt, akkor hogy tűri el Hiszékeny Dezsőt a frakciójában. Ellene ugyanis szintén súlyos vádakat fogalmaztak meg — emlékeztet Tállai.

  • Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a devizahitelesekről beszél, és ismerteti, hogy "mentik meg a devizahiteleseket a kormány". Rogán egy szabadon választott példával igazolja, mennyire jó úton jár a kormány: szerinte egy adós, aki 43 ezer svájci frankot vett fel, és most 91 ezer forint törlesztőrészletet fizet, a kormány intézkedései és a parlament döntései után 65 ezer forintot fog. 

  • Már azt hittük, hogy Rogán Antal kibírja anélkül, hogy visszaszóljon valamit Tóbiás Józsefnek és az MSZP-nek. De nem bírta ki. Rogán emlékezteti a szocialistákat, hogy örüljenek, mert most 2006. október 23-ával ellentétben úgy lehet tüntetni, hogy

    nem jár érte szemkilövés és megveretés.

  • ahol Rogán Antal abbahagyta. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is elmondja, mennyire jól teszi a kormány, hogy úgy forintosítja a devizahiteleket, ahogy. 

  • Kövér László helyett már Lezsák Sándor elnököl, és köszönti a díszpáholyban a finnországi-lappföldi parlament elnökét és kíséretét. Az elnök nevét nem tudtuk lejegyezni, de Lezsáknak is meggyűlt a baja a finn név kiejtésével.

  • jelentem, elfogadta.

  • Kiderült, miért vannak narancsos, Orbánt és Putyint ábrázoló pólóban a szolidaritásos Kónya Péter és Szabó Szabolcs. Az Együtt közleménye szerint a politikusok ezzel a ma esti tüntetésen való részvétel fontosságára akarták fölhívni a figyelmet. Ahogy a képviselők fogalmaztak: "Nem akarjuk, hogy hazánk tovább menjen a putyini úton, ezért vettük fel ma ezt pólót. Szolidárisak vagyunk a tüntetőkkel, Vida Ildikó és a NAV-botrány csak egy szelete annak, ami itt folyik az országban".

  • Rátérünk az interpellációkra. Az MSZP-s Tóth Bertalan Lázár János interpellálja egy elég provokatív kérdéssel: "meddig falaz a Századvégnek?". Tóth emlékeztet arra, hogy nem tudjuk, az Egyesült Államok kitiltotta-e korrupció gyanúja miatt az országából a századvéges Heim Pétert és G. Fodor Gábort, illetve hogy valóban pénzmosoda-e a Századvég, mint azt egykori vezetője, Mellár Tamás állította.

  • Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter visszavág. Felsorolja, hogy a kormány 17 milliárd forint értékben milyen közvélemény-kutatásokat, szakpolitikai tanácsokat rendelt meg a Századvégtől. Majd a végén jön a csattanó: "ezeket nem most, hanem 2006 és 2010 között fizették ki". Vagyis a Gyurcsány-kormány elég sokszor megbízta a Századvéget, többet fizetett, mint az Orbán-kormány az előző ciklusban (nagyjából 4 milliárd), szóval Lázár szerint érthetetlen Tóth Bertalan mostani számonkérése.

  • Lázár János reagál Tóth kitiltásokkal kapcsolatos megjegyzésére is. A miniszter szerint Vida Ildikó hiába ment el az Egyesült Államok nagykövetségére, ott egyetlen hiteles információt sem tudtak átadni az amerikaiak a NAV működésével kapcsolatban. 

    Tóth Bertalan erre így reagál:

    Nem értem, tolmácsot szeretnék kérni.

  • A jobbikos Z. Kárpát Dániel a devizahitelesek ügyében interpellál, és többször is elhagyja a száját a kifejezés:

    arcátlan kettős mérce.

    Z. Kápát arra céloz, hogy a gazdagokat hagyták 180 forintos svájci frankárfolyamon végtörleszteni, míg most 256 forintos árfolyamon forintosítják a többség devizahitelét.

  • A levezető elnök Lezsák Sándor figyelmezteti Z. Kárpátot, hogy az interpellációja eltért a leírtaktól (az interpelláció szövegét napokkal előtte be kell nyújtani), inkább az azonnali kérdés műfajának felelt meg, amit tilt a házszabály. Most mégis úgy dönt, hogy válaszra kéri az államtitkárt, de kéri a jobbikost, hogy ne hozza őt ilyen helyzetbe többet.

  • Répássy Róbert magyarázza meg Z. Kárpátnak, hogy miért így forintosítja a devizahiteleket a kormány. Ezen az ülésen már többször is elhangzott, úgyhogy újra nem írjuk le. Z. Kárpát nem fogadja el az államtitkári választ, a parlament igen.

  • Szakpolitikai percek következnek. Az LMP-s Sallai Róbert Benedek arról kérdezi a földművelésügyi államtitkárt, hogy „az állami természetvédelmet miért akarja megsemmisíteni a kormány”. Erről az ügyről van szó. A nemzeti parkokat félti a képviselő, ám V. Németh Zsolt szerint fölösleges az aggodalma.

    A szócsatát a karzatról több tucat iskolás figyeli érdeklődve és néma csendben, de tippünk szerint nem a téma érdekességének, hanem az osztályfőnök közelségének köszönhető ez a nagy figyelem.

  • A fideszes Vigh László öninterpellál. A címben benne van minden: "Beköszönt a fair bankok rendszere! Hogyan csökken az emberek kiszolgáltatottsága a bankokkal szemben a jövőben?". És a felszólalás közben látható, hogy a képviselő narancssárga nyakkendője milyen jól passzol Mátrai Márta blézeréhez.

  • Répássy Róbert államtitkár a fideszes öninterpellációra válaszolva elmondja ugyanazt, amit ma már többször a bankok elszámoltatásával és a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban. Míg Répássy beszél, simán el lehet olvasni a cikkünket a csodazongoráról, és hogy milyen körülmények között mutatták be Orbán Viktornak a zongorát, kattintson, és olvassa el ön is!

  • Az MSZP-s Burány Sándor azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: „Ez most vicc vagy komoly?” Nyilván nem találták ki ebből, de a devizahitelezésnél tartunk még mindig, és Burány szerint a forintosítással nem járnak a devizahitelesek. Egy jól kitalált mondat Buránytól:

    nemcsak fair bankokra, fair kormányzásra is szükség van.

    Csak azt nem értjük, hogy egy MSZP-s képviselő miért tartja napirenden a kormányoldal mai témáját. Tállai András NGM-államtitkár persze remek lehetőséget kap, hogy dicsőítse a kormány hitelesmentő programját.