Változtatnak a nemzetbiztonsági ellenőrzésen

2014.11.17. 21:34

A nemzetbiztonsági ellenőrzés módosítására tett javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter egy alkotmánybírósági határozat alapján. Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott javaslat rögzíti, hogy az Ab az új nemzetbiztonsági ellenőrzés két elemét, a folyamatos ellenőrzést és a kormánytól független jogorvoslati lehetőség hiányát alaptörvénybe ütközőnek minősítette és megsemmisítette az erre vonatkozó rendelkezéseket. Ezzel egyes esetekben párhuzamos, míg másutt egymásnak ellentmondó rendelkezések hatályosultak, írja az MTI.

Az Országgyűlés tavaly úgy módosította a nemzetbiztonsági törvényt, hogy az érintetteket nemcsak munkába lépéskor világítják át, hanem évente kétszer, 30 napon keresztül, értesítés nélkül vizsgálhatja őket a Nemzetbiztonsági Hivatal.

Szabó Máté ombudsman a jogszabálymódosítást 2013 nyarán megkifogásolta az Alkotmánybíróságnál. Az Alkotmánybíróság 2014 március 19-én igazat adott az ombudsmannak, és alkotmányellenesnek nyilvánította az évi kétszer 30 napos titkos adatgyűjtést, valamint azt, hogy az ellenőrzött még a Parlament illetékes biztotságánál sem emelhet panaszt a nyomozás ellen.

A Pintér által benyújtott dokumentum ugyanakkor az Ab-határozatot idézve arra is kitér, hogy az érintettek jogviszonyának fennállása alatt a biztonsági kockázatok vizsgálata önmagában nem alkotmányellenes. Ennek alapján az új szabályozás rögzítené a vizsgálat elrendelésének lehetőségeit, okait, az eljárás szabályait és az elrendelés, lefolytatás jogszerűsége ellenőrzésének intézményes fórumát és szabályait.

A javaslat szerint az ellenőrzést a jogviszony előtt kell kezdeményezni és az érintettnek hozzá kell járulnia. A nemzetbiztonsági ellenőrzés egyszintű, 60 napos – 30 napos hosszabbítási lehetőséggel –, ami alatt a szolgálat az ellenőrzöttel, a vele kapcsolatban állókkal konzultálhat, összevetheti a korábbi adatait és titkos információgyűjtést folytathat.

A biztonsági szakvélemény öt évig érvényes, ez alatt egyebek mellett akkor lehet felülvizsgálatot folytatni, ha megváltozik az érintett jogviszonya, ha ő maga kéri azt, elmulasztotta változás-bejelentési kötelezettségét vagy a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója biztonsági kockázatra utaló körülményről szerez tudomást. Utóbbiak közé tartozik például a büntetőeljárás, lényeges változás a külföldiekkel kapcsolatos körülményekben, az idegen állampolgárság, kábítószer-fogyasztás vagy alkoholfüggőség.

Az előterjesztés megteremti a külső, azaz kormánytól független felülvizsgálat lehetőségét. A szakvéleményben szereplő, valótlannak tartott megállapításokkal szemben az elutasítás kézhez vételét követő 15 napon belül a miniszternél lehet panasszal élni. A tárcavezető döntésével szemben pedig a nemzetbiztonsági bizottságnál lehet panasszal élni, írja az MTI.