ÁSZ: Megsértette a közbeszerzési törvényt az ombudsman hivatala

2014.11.18. 11:19

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) ellenőrzése során. A szervezet megsértette a számviteli, illetve a közbeszerzési törvényt, nem megfelelően működtette a gazdálkodási jogkörökkel összefüggő belső kontrollokat, a székházként használt ingatlan jogi helyzetét pedig az ellenőrzés lezárásáig nem rendezték, olvasható az MTI OS-hez eljuttatott közleményükben.

Az ÁSZ ellenőrzése a 2011 és 2013 közötti évekre terjedt ki, és az AJBH, illetve jogelődje, az OBH feladatellátását, pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységét, valamint a szervezet átalakulását értékelte. Az ombudsmani intézményrendszer átalakításával a négy önálló ombudsman helyett egységes ombudsmani intézmény jött létre. Az egyszemélyi felelős vezetés új rendszerében a feladatellátás hatékonyabbá, a gazdálkodás szabályozottabbá és átláthatóbbá vált. Az intézmény közfeladat ellátására vonatkozó kontrolljainak kialakítása viszont az ellenőrzött időszakban hiányos volt.

Mint az ÁSZ közleményében írja, az ombudsmani intézmény az ellenőrzött időszakban a kiadási előirányzatok felhasználása során a pénzgazdálkodással kapcsolatos gazdálkodási jogkörökkel összefüggő belső kontrollokat 2011-ben és 2013-ban nem megfelelően működtette és azok 2012-ben sem feleltek meg teljes körűen a jogszabályokban és belső szabályzatokban foglaltaknak.

Előfordult, hogy annak ellenére nem folytatták le a közbeszerzési eljárást, hogy az a szolgáltatások becsült értéke alapján meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, amellyel megsértették a közbeszerzési törvényt. A kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány megállapítása és kimutatása 2011-ben és 2012-ben nem felelt meg, 2013-ban pedig nem teljes körűen felelt meg a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatoknak. Az intézmény ezzel kapcsolatosan megsértette a számviteli törvényt, valamint az államháztartás rendjéről szóló jogszabályokat. A székházként használt ingatlan jogi helyzetének rendezéséről a vagyonkezelési szerződés felülvizsgálata során és az ellenőrzés lezárásáig sem született megállapodás az MNV Zrt. és az AJBH között.

Az ÁSZ az alapvető jogok biztosának három, míg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkárának négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük.