Elpuszult az állatkert 45 éves majma

2014.11.18. 14:08

Elpusztult a múlt héten Hilda, a Fővárosi Állat- és Növénykert matuzsálemi korú sziamang nősténye, aki 45 évig élt. Ez majdnem a duplája a vadonban élő sziamangok átlagos élettartamának, és az is lehet, hogy sziamang-világrekord.

hilda
Fotó: Bagosi Zoltán / Budapest Zoo

Hilda 1969-ben született, bár pontos születési dátuma nem ismert. Az állatkertbe 1986-ban került társával, Goofyval, aki tavaly pusztult el, szintén nagyon idős korában.

A sziamangok a természetben – ha elég szerencsések a túlélésért zajló mindennapos küzdelemben – általában 25-30 évig szoktak élni, írja az állatkert honlapja. Az állatkertekben, ahol az állatok rendszerint tovább élnek vadonbeli fajtársaiknál, a 30-40 év közötti kor sem számít ritkaságnak.

Az azonban már egészen rendkívüli dolog, hogy egy sziamang 40 évnél is tovább éljen. A szakirodalom szerint a sziamangok lehetséges maximális élettartama 43 év, de Hilda és Goofy rácáfolt erre a megfigyelésre. Hildán kívül eddig mindössze hat olyan sziamang akadt, aki hasonlóan hosszú ideig élt.

Az állatkert legidősebb lakója jelenleg Samu, a 70 éves aligátor, de van nagyon öreg bukázó sas, marabu, víziló és gorilla is Budapesten.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport