Menesztik a Balassi Intézet igazgatóját

2014.11.18. 20:29

Újabb ember távozott a külügy kötelékéből: megindult a világ 21 országában kulturális intézményeket működtető Balassi Intézet átalakítása, melynek főigazgatója hétfőn távozott, írta a hvg.hu.

A hétfői állományülésen jelentették be, hogy november 17-vel megszűnt a magyar kultúra külföldi népszerűsítését végző Balassi Intézet főigazgatójának, Hatos Pálnak a munkaviszonya, az információt a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette. Az új főigazgató kinevezéséig Pongrácz Elvira gazdasági főigazgató-helyettes veszi át a feladatokat.

A minisztérium szerint "a Balassi Intézet következő főigazgatójának kiválasztása folyamatban van".  Mint arról korábban már írtunk, Szijjártó Péter felgyorsította a tárca átalakítását, a külgazdasági jelleg erősítését. Október végén Szijjártó határozatának megfelelően további 107 munkatársat küldtek el, akkor a miniszter azt nyilatkozta, ők főleg műszaki munkatársak, távozásuk nem fog fennakadásokat okozni a magyar diplomácia működésében.

A történész és jogász végzettségű Hatos Pál 2010 óta irányította az intézetet, korábban dolgozott az EU csatlakozás előkészítőjeként, majd az oktatási tárcánál is. Hatos várható távozásáról már augusztusban írt a Népszabadság, ám akkor a Külügyminisztérium nem kommentálta a napilap értesülését. A Balassi 4,4 milliárd forint költségvetési pénzből működik jövőre, az intézetnek 23 intézete működik a világ 21 országában.