Nem vétkes a gazda, aki állítólag 1,5 milliárd forintnyi lepkét irtott ki

2014.11.18. 12:49

A Debreceni Törvényszék első fokú ítélete szerint nem vétkes az a kokadi gazda, aki 2012-ben a saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat, és ezzel a felperes szerint több ezer értékes lepkehernyót irtott ki.

Óriás lápi-bagolylepke
Óriás lápi-bagolylepke

Mint azt mi is megírtuk, a kokadi gazdát a Hortobágyi Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre jelentette fel, de a rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet. Végül ellene az ügyészség emelt vádat arra hivatkozva, hogy a mezőgazdasági munkálatokkal a keleti lápibagoly lepke 6 ezer példányának pusztulását okozta. A faj egy egyedének értéke 250 ezer forint. Az ügyészség összesen 10 milliárdos kárt állapított meg, de mivel elnézőek, a gazdától ennek csak töredékét, 1,5 milliárd forintot követeltek.

A bíróságon a védett faj legelismertebb szakértőjét is meghallgatták, aki szerint máig nem tudni biztosan, hogy a keleti lápibagoly lepke hol él, mivel táplálkozik, illetve, hol és hogyan telel. Így viszont nem lehet alátámasztani azt az állítást, hogy a gazda a lepke tápnövényét és a cserjén áttelelő egyedeit pusztította volna el.

Mint a perben kiderült, a munkálatok előtt senki nem érzékelte a területen a lápibagoly lepke jelenlétét, a munkákat követően pedig elpusztult lepkéket sem találtak ott, így nem bizonyítható, hogy a lepke a munkavégzés időpontjában bármilyen formában jelen lett volna a területen.

Az ügyben eljáró Sarkadi Anikó bíró megállapította, hogy a kokadi gazda jogerős fakivágási engedéllyel rendelkezett, a hatóság azonban az engedély kiadásakor nem vette fel a kapcsolatot sem a nemzeti parkkal, sem pedig a természetvédelmi hatósággal, így a gazda annak tudatában végezte el a munkát, hogy jogerős engedéllyel rendelkezik.

A bíróság indoklása szerint a gazda sem károkozást, sem pedig jogellenes magatartást nem követett el. A felperest viszont 12,7 millió forintos perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, a felek az ítélet átvételét követően, 15 napon belül fellebbezhetnek.