Pert veszített az alkotmánybíró az Index ellen

2014.11.18. 17:38

A történet röviden:

  • Ungváry Krisztián történész egy korábbi, az Élet és Irodalomban megjelent cikkében arról írt, hogy a pártállam idején dr. Kiss László, jelenlegi alkotmánybíró a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Kutatásai alapján azt állította, hogy a Kiss a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság "hivatalos kapcsolata" volt a 80-as évek diákmozgalma, a Dialógus csoport felszámolásának ügyében.
  • Kiss több pert is indított a cikk miatt. A rágalmazás és becsületsértés miatti magánvádas büntetőpert jogerősen elveszítette, a kártérítési pert viszont megnyerte: Ungváryt és a lap kiadóját 3 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezték.
  • Ungváryék a 3 milliót − részben civil felajánlásokból − megfizették, de Strasbourgtól kértek jogorvoslatot. 
  • Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) végül úgy ítélte meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét: Ungvárynak történészként joga volt a kutatásokkal megalapozott szakmai véleménye közléséhez.
  • Az Index mind a perről, mind annak tárgyáról, mind az ítéletekről, mind a fellebbezésekről beszámolt. Ebben és ebben a cikkben. 
  • Kiss László pedig beperelte az Indexet a két cikk miatt, mondván azokkal megsértettük a jóhírnevét.

A per:

  • Kiss azért indított pert, mert szerinte cikkeink az EJEB ítéletét abban a hamis színben tüntették fel, mintha Strasbourgban kimondták volna, hogy Ungváry róla szóló kijelentései megalapozott szakmai kutatásokon alapulnak.
  • Ezért 4 millió forintos kártérítésre tartott igényt.
  • A Fővárosi Törvényszék minapi, nem jogerős ítéletében elutasította Kiss keresetét. Indoklásában többek között azt írja, a sajtó dolga az, hogy a közérdekű kérdésekről információkat közöljön, véleményeket terjesszen. Az Index pedig épp ezt a feladatát látta el, amikor utalt a Kiss korábbi tevékenységére vonatkozó, Ungváry Krisztián által alkotott véleményre és a kettejük közti vitára.
  • Az Index nem foglalt állást Ungváry állításainak igazságtartalmáról: annyit írtunk csak, hogy az EJEB megállapította, hogy Ungváry Krisztiánnak történészként joga volt a kutatásokkal megalapozott szakmai véleménye közléséhez.
  • A Fővárosi Törvényszék szerint „ugyan az EJEB eljárása jogi értelemben nem jogorvoslati eljárás a korábbi Legfelsőbb Bíróság határozata ellen, azonban a szó köznapi értelmében lehet annak nevezni, mivel az EJEB eljárására irányuló kérelemben megjelölt jogsértés alapját a LB korábbi ítélete képezte".

Az Index ügyvédje, Bodolai László elmondta: tudomása szerint ez az első eset Magyarországon, hogy ügynökügy miatt indult sajtóperben a bíróság a lapnak adott igazat.