Mégsem a pécsi önkormányzaté a Magasház

2014.11.19. 14:19

Egyre jobban bonyolódik a pécsi Magasház ügye. Míg múlt héten arról írtunk, hogy a pécsi önkormányzat eredménytelennek nyilvánította a júniusban a pécsi önkormányzat tulajdonába került 25 éve üresen álló Magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást, és a pályázókkal hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményeznek az ár leszorítása érdekében, mára kiderült, hogy nem jogszerűen került a birtokukba az épületbe.

Mint ismert, a város az épületet 2008 óta birtokló La Torre Kft. felszámolási eljárásakor szerezte meg 25 millió forintért, majd júliusban döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a bontásra.

A Bama.hu cikke szerint a Tatabányai Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében úgy döntött, hogy nem volt jogszerű az épület zárt, meghívásos pályázaton való értékesítése, ezért az eredeti állapotot kell visszaállítani, tehát újra a La Torre Kft. tulajdonába kerülhet vissza a Magasház. A pert egy spanyol cég kezdeményezte, amely annak idején a kölcsönt biztosította a cégnek.

Dr. Hamvas Ákos, a tatabányai Törvényszék, tárgyalást vezető bírája a lapnak elmondta, hogy a keresetnek helyt adva, a szerződés érvénytelenségének megállapítása mellett megkereste a földhivatalt annak érdekében, hogy az önkormányzat tulajdonjoga törlésre, az adós tulajdonjoga, valamint a terhek visszajegyzésre kerüljenek, eredeti állapot helyreállítása jogcímén. Hozzátette, hogy az értékesítés formája volt jogszerűtlen, ezért a szerződés lett érvénytelen, a döntésnek megfelelően az eredeti állapot kerül helyreállításra.

A lap megkereste a pécsi önkormányzatot is, hogy értékeljék a tatabányai ítéletet, de eddig nem kaptak választ a kérdéseikre.

A Magasházat 1975-ben kezdték el építeni, a huszonöt emeletes, 248 lakásos monstrum történetéről írt riportunkat itt olvashatja el.