Egyre csak dagad a kormányapparátus

2014.11.19. 17:25 Módosítva: 2014.11.19. 18:05

A minisztériumoknál lesz honnan elkezdeni a lelkesen beharangozott Államreform 2 program keretében beígért bürokráciacsökkentést, az elmúlt négy évben ugyanis nyolc minisztérium többségénél nőtt a foglalkoztatottak száma, olyan is volt, ahol majdnem megnyolcszorozódott - derült ki a miniszterek Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő kérdésére adott írásos válaszából. A minisztériumoknál dolgozók létszáma négy év alatt összesen 1481 fővel nőtt.

A legdinamikusabban a Miniszterelnökség bővült, ahol 2010-ben átlagosan még csak 93-an dolgoztak, idén pedig már átlagosan 740-en. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szintén nagot bővült, 2010 óta megduplázódott a dolgozói száma, amit válaszukban azzal indokoltak, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakulásával sok intézmény megszűnt, és a dolgozók egy részét az NFM vette át.

Jelentős állománycsökkenés egyedül a Földművelésügyi Minisztériumnál volt az elmúlt négy évben, ott 709-ről 504-re esett a dolgozók száma. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál belengetett jelentős leépítések egyelőre még nem látszanak meg a kormánytisztviselők átlagos számát mutató statisztikákban: a külügyminisztériumban 2010 óta folyamatosan emelkedett a foglalkoztatottak száma, négy év alatt összesen 130 fővel.

 

A legtöbb egykor különálló minisztériumot tömörítő Emberi Erőforrások Minisztériumánál nem volt nagy változás az elmúlt négy évben (954 és 987 között mozgott a foglalkoztatottak száma), de idén megjelent plusz 766, különböző EU-s projektekből fizetett dolgozó a minisztériumnál (ez a grafikonon nem látszik, mert feltehetően csak átmeneti létszámemelkedésről van szó).

(az igazságügyi minisztériumot vezető Trócsányi László csak a jelenlegi foglalkoztatottak számát írta meg a Szilágyinak küldött válaszában (ez 355 fő), mivel őt újonnan nevezték ki a minisztérium élére, és a kérdés úgy szólt, hogyan változott a foglalkoztatottak száma az Ön által vezetett tárcánál, a korábbi évek adatait valószínűleg nem érezte magáénak)