Németországba és Ausztriába kerültek egy 11 hónapos Békés megyei csecsemő szervei

2014.11.19. 15:31

Két felnőtt nő életét mentette meg egy 11 hónapos csecsemő, akinek szerveit szülei ajánlották fel a gyulai Pándy Kálmán kórház gyermekosztályán, írja a Beol.hu.

A Békés megyei kislánynál pár hónappal ezelőtt, egy otthoni tragédia következtében fulladás lépett fel, majd beállt az agyhalál, az esetet kegyeleti okokból csak most hozták nyilvánosságra. Ahogy a megyei lap írja, amikor az agyhalál beállt, a szülőkkel való beszélgetés során felmerült a szervfelajánlás lehetősége, akik végül emellett döntöttek.

Egy-egy donáció folyamán a vércsoporttól kezdve jó néhány különböző immunológiai tényezőt vizsgálnak. Ebben az esetben Magyarországon nem találtak olyan beteget a várólistán, akinek a kislány szervei megfeleltek volna. Így veséit egy 30 év feletti osztrák, míg máját egy húszas évei végén járó német nőbe ültették be, tudta meg a lap.

Mint ismert, Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotranszplanthoz, melynek alapelve, hogy felajánlott életképes szerv nem veszhet el. Magyarországra is több alkalommal érkeznek külföldről felajánlott szervek.