Hat óra a Fidesz-KDNP-nek, hat óra az ellenzéknek, mi az?

2014.11.20. 07:20

Csütörtökön folytatódik a vita a kormány jövő évi költségvetési törvényjavaslatáról az Országgyűlésben.

A parlament ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag a 2015-ös költségvetés általános vitájának folytatása szerepel. A kormányoldalnak és az ellenzéknek napközben összesen 6-6 óra áll rendelkezésére véleményük kifejtésére.

A parlament szerdán reggel kezdte tárgyalni a jövő évi költségvetést. Eddig a következőket tudhattuk meg az MTI tudósításaiból:

  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előterjesztést ismertető expozéjában azt mondta, a családok megerősítését, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést segíti majd a 2015-ös büdzsé. Közölte, hogy jövőre elindul "minden idők egyik legnagyobb gazdaságfejlesztése Magyarországon": az európai uniós forrásokból megvalósuló programokra, beruházásokra több mint 2500 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékát költi a központi költségvetés 2015-ben.
  • Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a vita elején azt mondta, javult a költségvetési tervezés átláthatósága, az fejezeti szinten is színvonalasabbá vált, a 2015-ös költségvetés kiadási és a bevételi előirányzatai ugyanis jelentős részben megalapozottak.
  • Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke közölte, nincsenek alapvető ellenvetései a költségvetési törvényjavaslat hitelességével és végrehajthatóságával szemben.
  • Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vezérszónoki felszólalásában elmondta, a jövő évi költségvetésnek köszönhetően több pénz marad a dolgozó családoknál, emellett nagyobb támogatást kapnak a családalapítás előtt álló ifjú házasok, és a büdzsé továbbra is kiemelten elismeri a gyermeket nevelő családokat. 
  • A KDNP vezérszónoka, Hargitai János jól megtervezett, reális lábakon álló javaslatként jellemezte a 2015-ös költségvetési előterjesztést.

Az ellenzék már nem volt ilyen elégedett:

  • Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ezzel szemben egy elszegényedő társadalom büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A szocialisták vezérszónoka azt mondta, a kormány az ország harmadát még szegényebbé teszi, végletesen ketté akarja szakítani a társadalmat.
  • A Jobbik szerint a 2015-ös egy gyarmati ország költségvetése, ahol nő az adóteher, csökken az oktatásra szánt pénz és az otthonteremtési lehetőségek sem változnak.
  • Az LMP úgy látja, jövőre folytatódik a társadalom kettészakadása, a költségvetés ugyanis bebetonozza az eddigi megszorításokat.

A kormány korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány a javaslatban 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számol, a költségvetési hiány a GDP 2,4 százalékát teheti ki, az államadósság a GDP 75,4 százalékára csökkenhet. A költségvetés általános vitája pénteken érhet véget az Országgyűlésben.