Miniszterek is aggódnak a rákot okozó selypi azbeszt miatt

2014.11.20. 08:16

Három miniszter is próbál pénzt szerezni a súlyos egészségügyi kockázatot jelentő selypi gyártelep azbesztmenetesítésére. A volt cementgyár öt kilométeres körzetében ugyanis évek óta rekordszámú daganatos beteget regisztrálnak, az érintettek fele már meg is halt - írta a Népszabadság.

Az azbesztgyár teljes eltakarítása a legolcsóbb becslés szerint

1,3 milliárd forintba kerülne, ennek az összegnek a megszerzéséért lobbizik most három kormánytag,

mégpedig Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője, írta a lap. 

A Heves megyei Selyp faluban 1971-től egészen 2004-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A gyárat ekkor bezárták, tavaly nyáron pedig robbantásos technikával bontották le az épületet. A lap szerint az épület romja veszélyes hulladék, az elszállításáról, ártalmatlanításáról eddig több javaslat is készült, de eddig nem történt semmi.

Tavaly a közegészségügyi hatóságok szembesültek a gyár korábbi működésének következményeivel, az első tömeges mellhártya-daganatos megbetegedésekkel. A régi gyár öt kilométeres sugarú körzetében ugyanis a Népszabadság gyűjtése szerint 2007 és 2012 között 28 daganatos megbetegedést találtak a helyi orvosok, és 14 ember már meghalt.

A halálozási arány hirtelen az országos átlag harmincháromszorosára emelkedett.

Ezt a daganattípust az esetek 85 százalékában az azbeszt okozza. Az esetek halmozódása miatt a megyei kormányhivatal vizsgálatot indított. Az ügyben már per is indult.

A helyszíni bejárás után kiderült a 26,5 ezer tonna veszélyes hulladékot kellene a faluból, a volt gyárépület területéről eltakarítani. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség is külön vizsgálatot indított, és a lap szerint a hulladék azonnali elszállításának szükségessége mellett azt is jelezte a kormánynak, hogy az építőipari hulladékból a helyiek gyűjtögethettek, akár beépíthették a házaikba, ezért szükség volna a lakások átvizsgálásra is. Ezt a lépést azonban meglehetősen magas politikai kockázatúnak értékelte az erről készült jelentés.