Rendőri védelmet kap az ÁSZ-elnök

2014.11.21. 12:02

Pénteken nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet módosítási tervezetét. Eszerint az ÁSZ elnöke a miniszterekéhez hasonló védelmet kapna. Bekerülne a rendeletbe egy olyan új rendelkezés, hogy a Készenléti Rendőrség felső középkategóriájú autót és hozzá hivatásos, biztonsági sofőrt biztosít az Állami Számvevőszék elnöke részére, aki ha akar, lemondhat ezekről.

Domokos Lászlóhoz, az ÁSZ elnökéhez a 2014-es vagyonnyilatkozata szerint öt ingatlan tartozik (tulajdonos, résztulajdonos vagy haszonélvező):
Békéscsabán egy ház és egy garázs, a XIII. kerületben egy 122 négyzetméteres lakás, az V. kerületben egy 63 négyzetméteres lakás, Újkígyóson egy szántó. Van saját autója, egy 2003-as Skoda. Megtakarítása 48,9 millió forint, tartozása nincs.



Az indoklás azt írja, hogy a rendelet most annak ellenére nem ejt szót az ÁSZ elnökének a védelméről, hogy a tisztség viselésével járó feladatok ellátása olyan érdeksérelmeket okozhat, amelyek miatt fennállhat veszélyeztetettség.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: Barakonyi Szabolcs



A biztosított létesítmények listáját is bővítenék a Miniszterelnökség új épületeivel. Most a Nagysándor József utcai és a Wesselényi utcai épületet védik, ezek mellé jönne még három: a Bihari János utcai, az Arany János utcai és a Nagy Diófa utcai. Az indoklás szerint bővültek a Miniszterelnökség feladatai, ezért a munkatársakat újabb ingatlanokban helyezték el, amiket szintén védeni kell.

A hatásvizsgálati lap szerint az ÁSZ elnökének védelme a Készenléti Rendőrség szervezetében 4 fővel látható el, aminek érdekében további 2 fő biztosítása szükséges. A személyi juttatások, a munkaadókat terhelő járulékok, a szociális hozzájárulási adó és a dologi kiadások együtt évi 17,56 millió forintra rúgnak, derül ki a hatásvizsgálati lapról.

A Miniszterelnökség három új épületének őrzéséhez 64 ember kell majd, a feladat ellátásnak forrásigénye évi 230,6 millió forint lesz.

A tervezetben lenne még egy újdonság: a legfőbb ügyész is bekerülne azok közé, akiknek őrszemélyzet is védi az állandó és az ideiglenes szállását is. Az indoklás és a hatásvizsgálat erre a tervezett változásra nem tér ki.