Gyurcsány előrehozott választásokat akar

2014.11.22. 12:54

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány intézkedései ellen az elmúlt hetekben tiltakozó mozgalmaknak és az ellenzéki pártoknak nem lehet más a céljuk, mint a parlamenti ciklus felére kikényszeríteni az előrehozott választásokat. A Demokratikus Koalíció elnöke erről a párt Hungexpón rendezett negyedik kongresszusán beszélt az MTI szerint.

„Minden erővel meg kell próbálni kikényszeríteni az előrehozott választásokat, nem szabad engedni, hogy a kormány kitöltse ezt a négyéves ciklust” – mondta a volt kormányfő, aki tíz pontba foglalta össze, hogy mi kötheti össze ezeket a mozgalmakat és pártokat.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, hogy nem lehet erőszakos eszközöket használni, el kell utasítani minden olyan hangot, amely forradalmat, népfelkelést vizionál.

Szerinte a kormány megbuktatása csak egy eszköz, mert a végcél az új köztársaság megteremtése. Felelősek azért, hogy az ország Orbán után kormányozható legyen, és annyira gyengítsék meg Orbán világát, hogy utána a demokratikus erőknek ne kelljen „a tarkójukon érezni az orbáni önkény hideg leheletét”.

Nyugatra, magyar!

– folytatta a pártelnök, aki világossá tenné, hogy nem akarnak hintapolitikát folytatni Nyugat és Kelet között.

El a kezekkel a civilektől

– mondta Gyurcsány, aki létrehozna egy, a kormányzati hatalomtól független antikorrupciós hatóságot. Orbán Viktort az első számú oligarchának nevezte, az oligarchák hatalmát szerinte le kell törni, és el kell őket számoltatni.

Arra is kitért, hogy Magyarországon ma iszonytató a nyomor és a szegénység, ezért meg kell beszélni, hogy létrehozható-e egy új szociális, gazdasági szerződés a munkavállalók, a munkáltatók és a szakszervezetek között.

Elfogadhatatlannak tartják a devizahitelek olyan forintosítását, amelyen az MNB keres kétszázmilliárdot.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: ma van ok a csalódásra, a haragra, a közfelháborodásra, és „én üdvözlöm ezt a hangot”. Ha vissza akarnak térni a normalitás világába, akkor az első lépcső mindannak elutasítása, ami ma uralja Magyarországot.

„Nagyszerű az a népmozgalom, amelyik az elmúlt hetekben megmutatta a maga erejét”, tette hozzá.