32 millió agrártámogatást kapott az agrárállamtitkár

2014.11.24. 08:11
Kis Miklos

Harminckét millió forint uniós és állami agrártámogatást kapott Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrárfejlesztésekért felelős államtitkára, írja a Blikk. Kis Miklós Zsolt azt mondta:  az államtitkári kinevezése előtti években több pályázaton is sikeresen indult, és ezeknek a pénzeknek egy részét csak most folyósítják.

Az idén júniusban kinevezett Kisnek 70 hektár földje van. Az államtitkár vagyonnyilatkozata szerint a 2,9 milliós terület­alapú támogatás mellett (egész évre 5,8 millió forint jár neki) fagykárra, gyümölcstermesztésre, biztosítási díjra, valamint faaprító gépre kapott milliókat. 2009-ben még csak 426 ezer forintnyi mezőgazdasági támogatást kapott, 2010-ben már 4,4 milliót, 2011-ben 11 milliót, 2012-ben pedig már 30 milliót. Az idei 32 millió forintból 22 milliót már az államtitkári kinevezése után utalt át a költségvetés Kisnek.

Kis Miklós Zsolt a Blikknek azt mondta: mivel a korábbi években elnyert pályázatainak zárása és azok költségelszámolása folyamatban van, így további kifizetéseket kap 2015 végéig. Ezeket integrált gyümölcs- és szőlőtermesztésre, szamócatelepítésére, kertészeti munkagépek beszerzésére, valamint faapríték-tároló építésére nyerte el. Mivel minden támogatást, pályázatot még bőven az államtitkári kinevezése előtti években nyerte el, Kis nem érzi összeférhetetlennek a helyzetet.