Hazajött a wellnessből, aztán meghalt

2014.11.25. 14:23 Módosítva: 2014.11.25. 14:25
Egymillió forintos kártérítésre kötelezett nemrég a Fővárosi Törvényszék egy Esztergom melletti wellnesshotelt, ahol egy idős házaspár legionellafertőzést kapott, majd a férfi két héttel hazaérkezése után meghalt. A legionella baktérium a legtöbb vizes helyen előfordulhat, és csak akkor okoz bajt, ha vízcseppekkel a tüdőbe jut. Erre a wellnesshotelek pezsgőfürdőinél és vízporlasztóinál nagyobb az esély. A legionella vizsgálatát máig nem írják elő a jogszabályok a fürdőkben. Csak 1 mg klór használatát engedik meg, miközben a baktérium ártalmatlanítására literenként 3 mg klór lenne a megfelelő, ez viszont már ártana a fürdőzőknek.

Portugáliában éppen súlyos legionellajárvány tombol, november közepéig már legalább 331-an betegedtek meg, nyolc ember pedig meghalt. A járvány feltehetően a Lisszabontól mintegy 30 kilométerre lévő Vila Franca de Xirában található műtrágyaüzem hűtőtornyából indult. Az ottani hatóságok szerint is ritka, hogy ennyi ember betegedjen meg legionella baktériumtól.

Ezek a baktériumok ugyanis velünk élnek. Ott vannak a forrásokban, folyókban, tavakban és tározókban. Ott vannak a fürdőkben, uszodákban, szökőkutakban, a klímaberendezésekben és a párásítókban. Ha megvizsgálnánk, találhatnánk legionella baktériumot a kerti locsolónkban, a szobai spriccflaskánkban, az akváriumunkban és a fürdőszobánk zuhanyrózsájában is. A legionella baktériummal tehát gyakran érintkezünk, mégis ritkán okoz bajt. 

Emberről emberre nem terjed. Kevéssé veszélyes, ha legionellával fertőzött vizet nyelünk le, vagy nyílt sebbel ülünk be ilyen vízbe. Nagy bajt akkor okozhat, ha vízpermettel lélegezzük be, és a tüdőnkbe jut. 

Többévnyi pereskedés után nemrég Magyarországon is jogerős döntéssel zárult egy legionellafertőzés miatt indult kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy nemcsak a wellnessbe járóknak, de az ilyen hoteleket üzemeltetőknek is elég tanulságos.

Egy idős házaspár 2010. október 10–14. között pihent a Búbánatvölgyben található, négycsillagos Hotel Bellevue wellnesshotelben. Hazatérérésük után mindkettőjüknek magas láza lett. A 79 éves férfi állapota később válságosra fordult. Kórházba került, majd 15 nappal a hotelből való hazatérése után súlyos tüdőgyulladás következtében meghalt.

A boncolás legionella baktérium jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

Az eset után az ÁNTSZ vizsgálatot végzett a hotelben, ahol ugyanazt a legionella baktériumtörzset mutatták ki, mint az elhunyt férfi szervezetében. 

A család ezután kártérítési pert indított a szálloda ellen. A pereskedés évekig tartott.  

A hotel azzal védekezett, hogy az uszodatechnikai berendezések ma már szinte teljesen automatizáltak. Az ő feladatuk így legfeljebb a fertőtlenítőszerek utántöltésére és az adagolók kalibrálására szorítkozik. Az uszodák vizénél különösen fontos a fertőtlenítőszerek pontos adagolása. Ha túl keveset használnak, elszaporodhatnak a baktériumok, ha túl sokat, akkor a fürdővendégeknél okozhat egészségkárosodást a túlságosan klóros víz.

Egy ÁNTSZ-vizsgálat azonban megerősítette, hogy a hotel wellnessrészlegében a víz klórtartalma az előírtnál lényegesen alacsonyabb volt. Kiderült, hogy a wellnesst nem sokkal az idős házaspár ottjárta előtt nyitották csak meg, mert

az ÁNTSZ 2010 augusztusában két hónapra be is záratta a helyet a nem megfelelő fertőtlenítés miatt. 

A bíróság megállapítása szerint az üzemeltető sem az ÁNTSZ előírásait, sem saját üzemeltetési szabályzatát nem tartotta be.

Nincs külön ellenszer

Meglepő, de az uszodákban külön nem kell vizsgálni a legionella jelenlétét, és külön ellenszer sincs a baktérium ellen. Az általános fertőtlenítés természetesen ezt a baktériumot is ártalmatlanítja, ezért különösen fontos, hogy ezt a wellnesshotelekben is megfelelően végezzék. Már csak azért is, mert a wellnessben sokkal nagyobb az esélye a legionellával fertőzött víz belélegzésének. A különböző vízporlasztók és pezsgőfürdők ugyanis aeroszol méretű vízcseppeket bocsátanak ki, amelyek már elég kisméretűek ahhoz, hogy a tüdő léghólyagocskáiba is lejussanak.

A legionáriusbetegség

A legionáriusbetegség egy súlyos lefolyású, tüdőgyulladással járó kórkép, melyet a Legionella pneumophila baktérium vagy más legionellafajok belégzése okoz. A betegséget először 1976-ban írták le, amikor a veteránokat tömörítő Amerikai Légió egy philadelphiai szállodában tartott gyűlésén a légkondicionálóban lévő baktériumok 34 ember halálát okozták.

A baktériumok nemcsak a légkondicionálókban, hanem szinte minden otthoni, szállodai vagy egyéb vízrendszerben megtalálhatók. Ha a kórokozó fennakad a felső légutakon, olyan tüneteket okoz, amelyek elsőre nem különíthetők el az influenza betegségétől. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az ember ellenálló képességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhatnak.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A betegség elsősorban a felnőtteket érinti. Az egészséges felnőttek közül is 10-15 százalék hal meg annak ellenére, hogy a betegség antibiotikumokkal jól gyógyítható. Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint éppen ezért fontos a korai felismerés és a megelőzés, azaz a vizekben található organizmusok folyamatos ellenőrzése.

Sokan feltehetik persze a kérdést: hogy lehet, hogy csak az idős házaspár kapott legionellafertőzést a hotelban? Amikor ott pihentek, 

legalább negyven másik vendég is megszállt a szállodában, a haláleset bekövetkeztéig pedig még további több száz vendég volt, a baktérium mégsem okozott senki másnál problémát, érvelt a bíróságon az alperes. 

A fertőzés kialakulásában az egyéni fogékonyság is szerepet játszhatott. A hotel azzal is védekezett, hogy az áldozat idős ember volt, akinek súlyos betegségei, köztük az immunrendszert legyengítő leukémiája is volt. A bíróság azonban szakértői vélemények alapján kizárta ezt az összefüggést, és kimondta: a férfi halálát egyértelműen a legionellafertőzés miatt kialakult betegség okozta. A bíróság az ítéletben azt is megállapította, hogy ha a wellness üzemeltetője bizonyíthatóan nem tett meg mindent a megfelelő fertőtlenítés érdekében, felelősségre vonható a haláleset miatt.  

Azt, hogy a fertőtlenítés és a legionella kiírtása nem egyszerű, jól mutatja az a vizsgálat, amit az eset után végeztek ugyanebben a szállodában. Az eredményről egy 2012-ben, a Magyar Hidrológusok Társaságának XXX. Országos Vándorgyűlésén elhangzott előadásban számoltak be a hotel nevének említése nélkül.

Az esettanulmányhoz készült vizsgálat két évvel a férfi halála után azt mutatta, hogy a szállodában található négy medence vizében ugyan nem volt legionella, az élménymedence „mennyezeti élményeleméből”, a pezsgőmedence homokszűrő utáni mintájából és a medence puffertartályából azonban különféle legionella baktériumokat izoláltak. Köztük azt a törzset is azonosították, amely az idős férfi halálát okozta, és amely az eddig leírt egyik legvirulensebb, a Legionella pneumophila típus.

A szálloda ezután elvégezte a medencék és a szűrők klóros sokkfertőtlenítését, de még ezután is kimutatható volt a baktérium.  

Csak a homokszűrő újabb fertőtlenítése után lett negatív a vizsgálat eredménye. A teljes képhez tartozik, hogy egy másik hotelt is vizsgáltak, ahol konkrétan a pezsgőfürdőben izoláltak kétféle legionellafajt.  

„A per során végig azt állítottuk, nem bizonyítható egyértelműen, hogy a fertőzést a hotelban kapta a házaspár, és egy leukémiás, idős emberről volt szó” – mondta az Indexnek a Hotel Bellevue tulajdonosa. Kári János külön kiemelte, hogy sem azelőtt, sem azóta nem fordult elő hasonló eset, pedig 2010 óta több százezer vendég fordult meg náluk. A legionella baktérium a legtöbb hasonló helyen előfordulhat, mi viszont minden hónapban külön vízmintával tudjuk igazolni, hogy nincs legionella baktérium a wellnessrészlegünkön, mondta a hotel tulajdonosa.

Rendkívül ellentmondásosak a jogszabályok is: a fertőtlenítésre csak 1 mg/liter klór alkalmazását teszik lehetővé a wellnessfürdőkben, az ajánlások szerint viszont 3 mg/liter ártalmatlanítaná teljesen a legionellát. Ez viszont már káros lenne a fürdőzők egészségére. A Hotel Bellevue ezért ultraviola sugárzással is fertőtleníti a vizet a még nagyobb biztonság érdekében.

A legionella baktériumok jelenlétét nem érdemes elbagatellizálni a hotelek, uszodák üzemeltetőinek. A jogerős döntés szerint a hotelnek most 1 millió forint kártérítést kell fizetnie a családnak.

A pert az idős férfi kiskorú unokája indította, aki kora miatt költségkedvezményben részesült, így a több százezer forint szakértői díjakat nem neki kellett előlegeznie. Az eljárás 3 év és 12 tárgyalás után a felperes pernyertességével fejeződött be, mondta az Indexnek Sipos Balázs Tihamér ügyvéd. A jogerős bírósági ítélet ellenére a hotel a 15 napos végrehajtási határidőn belül sem fizetett, csak 1-2 héttel később fizette meg a kártérítés összegét. A család többi tagja, így az elhunyt férfi idős felesége és fia is külön-külön kártérítési igénnyel lépett fel. Információnk szerint a hotel a peren kívüli megegyezéstől elzárkózik, annak ellenére, hogy a család többi tagja által indított kereset igen nagy valószínűséggel a korábbi jogerős döntés alapján a hotel marasztalásával zárulhat.