Megkezdték a telelést a Szaharában a magyar gólyák

2014.11.25. 16:06

Elérték a Száhel-övezetet az elmúlt két évben megjelölt fehér gólyák. A madarakat a Nógrád megyében, illetve Szlovákia déli részén egy határokon átnyúló védelmi program keretein belül jelölték meg, hogy követni tudják a vonulásuk útját, közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora az MTI-vel. Az MME munkatársai 2012 óta 44 fehér gólyát láttak el GSM-alapú jeladóval a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” magyar-szlovák, illetve az „Északi gólyahír” című projekt részeként a két országban. 

A madarak jeladója rossz GSM-hálózati lefedettség miatt egy időben nem működött, most viszont egy olyan területekre értek, amelyeknek jobb lefedettsége. A koordináták alapján a madarak már megkezdték a telelést a Szaharától délre eső területeken.

„A legnyugatabbra a Varbó nevű öreg madár jutott, de előtte csaknem három hónapon keresztül nem tudtunk róla semmit. Utoljára a Nílus mellől, Szudánból szolgált adatokkal, de utána távolra került a GSM tornyok hatósugarától. Jelenleg a Csád-tó maradványának közepén tartózkodik, Csád, Niger és Nigéria hármas határán. Ez azért is érdekes helyszín, mert itt találkoznak egymással a Boszporusz felett vonuló közép- és kelet-európai, illetve a kontinenst Gibraltárnál elhagyó, a németországi Weser folyótól nyugatra fészkelő fehér gólyák” – mondta Papp Ferenc, az MME programkoordinátora.

A vonulási útvonal sokáig ismeretlen kitérőjéről a Zagyva nevű, Nógrádban befogott és jeladóval ellátott gólyának köszönhetően tudnak a szakemberek. A madár vándorútja során kétszer is felkereste a Száhel-övezet ezen részét. A jeladó ez év június 7-e óta nem működik, másfél év alatt azonban 11603 GSM-koordinátát szolgáltatott, képet adva tartózkodási helyeiről. 

A bejelentkezéseknek köszönhetően az is kiderült, hogy az öreg nógrádi fehér gólyák nyugatabbra, Csád irányába vonulnak, míg a fiatal madarak többsége, így Picur és Keszi, valamint a Szlovákiában jelölt Peter a Nílus mentén, Szudánban választott telelőhelyet.

A fiatal madarak jelentős része elpusztul az első őszi vándorút során, de a térképen is nyomon követhető példányok mellett még több mint tíznek aktív a jeladója. A madarak vonulása ezen a térképen követhető.