Enyhítve is erős lett a romániai ítélet

2014.11.26. 18:48 Módosítva: 2014.11.26. 18:49

Nem lehet az erdélyi református egyházé a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, amelyet az egyház a restitúciós törvény nyomán kapott vissza – így döntött jogerősen a ploiesti-i táblabíróság. A törvényszék csak az épület visszaadását korábban jóváhagyó bizottság tagjaival szemben hozott enyhébb ítéletet: Markó Attila, Marosán Tamás három év letöltendő börtön helyett felfüggesztett ítéletet kaptak, Silviu Clim esetében azonban csak helyben hagyta az elsőfokon megadott felfüggesztett börtönt.

„Előttem semmi különbség nincs a felfüggesztett vagy a végrehajtandó büntetés között annak az érdemi kérdésnek a tükrében, hogy a Székely Mikó Kollégium

a református egyház tulajdonát képezte, attól államosítási dekrétummal elvették, azt érvényes román jogszabályok szerint jogosan visszaszolgáltattuk,

és amelyet ezzel a döntéssel visszaállamosítottak” – írta Facebook-bejegyzésében Markó Attila. A korábbi államtitkár szerint strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé kell vinni.

Cél az újraállamosítás volt

„Igazságtalannak tartom az ítéletet az egyházzal szemben, azokkal szemben, akik a törvényt alkalmazták, azokkal szemben, akiktől a kommunista diktatúra ingatlanokat kobozott el. Az ítélet megnyit egy kaput, amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik. Veszélybe kerül mindaz, amit az elmúlt két évtizedekben tettünk a visszaszolgáltatás terén” nyilatkozta az MTI-nek Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint felfüggesztett börtönre ítéltek legjobb tudásuk szerint a hivatali kötelességüket végezték, és alkalmazták a törvényt. „Ezek után ki lesz az, aki a törvényt alkalmazva meg mer hozni egy ilyen típusú döntést?” – kérdezte Kelemen, aki szerint az igazságszolgáltatást használták fel a visszaállamosításhoz, lényegében felülírva a restitúciós törvényt.

Megdöbbentő visszaható hatály

Megdöbbentőnek tartotta az ítéletet Semjén Zsolt. A KDNP-s kormányfőhelyettes szerint elfogadhatatlan, hogy egy már jogszerűen visszaadott épületet újra államosítani akarnak Romániában. Semjén mindezt az egyház és a magyarság szempontjából elfogadhatatlannak tartotta.

Az 1859-ben alapított Székely Mikó kollégiumot 2002-ben kapta vissza a református egyház a restitúciós törvény alapján, amely nyomán a korábban államosított ingatlanokhoz juthatnak hozzá a korábbi tulajdonosok vagy utódaik. 2012-ben azonban a háromtagú restitúciós bizottság döntését közérdek elleni visszaélésnek minősítették. A döntést a magyar közösségek, egyházak, pártok tiltakozása követte, bizonyítottnak látva, hogy a cél valójában az egyházi ingatlanok újraállamosítása.