Goodfriend marad Budapesten

2014.11.26. 21:43

Cáfolta az M1 Híradójának értesülését Thomas Melia, hogy december elején hazahívnák az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét. Az ATV-nek nyilatkozva a helyettes külügyi államtitkár közölte: Goodfriend egyike a leglenyűgözőbb, legtekintélyesebb diplomatáknak, aki az amerikai diplomácia számára olyan fontos helyszíneken szolgált mint Oroszország, India, Izrael vagy Szíria. Azt a munkát végzi, amivel minisztere és az elnök megbízta.

Melia jelezte, hogy teljesen természetes, ha egy diplomatájuk az állomáshelyén tüntetéseken jelenik meg, ahol találkozik csoportokkal, emberekkel, kormánypártiakkal és ellenzékiekkel. Nem részt vesz a tüntetésen, csupán megnézi.

Ugyanakkor nincsen szó arról, hogy Goodfriend nagyköveti megbízást kapna. A jelölt továbbra is Colleen Bell, akinek hivatalba lépéséről – hosszas huzavona után – várhatóan december 1-jén szavaz a szenátus. A Demokrata Párt számára adományokat gyűjtő producert korábban felkészületlennek tartották, ahogyan az Argentínába és Norvégiába küldendő diplomatákat is.

Régi barátok

A Deutsch Tamás által három éve „lekiafaszozott” Melia szerint Magyarország és az Egyesült Államok régi barátok, ezért Washington az ország sikerének drukkol.

A helyettes külügyi államtitkár elmondta, szívesen találkozna valamikor Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten vagy bárhol máshol, hogy "úgy beszélgessenek mint régen", de egy ilyen találkozó ügyében nem történt konkrét lépés. A Nemzeti Demokrata Intézet egykori munkatársaként a rendszerváltás idején Melia rendszeresen találkozott a Fidesz fiatal vezetőivel.

Az NDI tanácsokat is adott a demokrácia működtetéséhez.

Vizsgálni kéne a korrupciót

Melia  megjegyezte, hogy a kitiltási üggyel Washington nem csupán azt akarta közölni, hogy a hat állami beosztású érintett nem kívánatos személy az Egyesült Államokban, de szerinte hasznos következmény az is, hogy ennek kapcsán ilyen sok figyelmet kap a korrupció kérdése. Az örvendetes azonban az lenne, ha a magyar kormány a felfokozott érdeklődés nyomán vizsgálatokat indítana – vélte Melia, aki kitért a magyar médiahelyzetre is. Szerinte a sajtóban mélyebben zajló vitákra volna szükség de ez igaz a parlament munkájára is.

Mások is aggódnak

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között van együttműködés, a demokráciát és korrupció problémáját illető kérdésekben. Melia úgy látja, hogy sok európai ország osztja Washington Magyarországgal kapcsolatos aggodalmát és ezt fel is vetik a kétoldalú tárgyalásokon. „Magyarország más szövetségesei és uniós szomszédjai hasonlóképpen látják a helyzetet” – mondta a helyettes külügyi államtitkár.